Властта обича да се хвали с всяка чуждестранна инвестиция, но

...
Властта обича да се хвали с всяка чуждестранна инвестиция, но
Коментари Харесай

Чуждестранните инвестиции в България са се сринали тотално за 10 години

Властта обича да се хвали с всяка задгранична инвестиция, само че в реалност в последните години България не е била изключително привлекателна за вложителите.

За интервала 2007 - 2017 година директните задгранични вложения (ПЧИ) са намалели 10 пъти в безспорна стойност и 14 пъти като % от Брутният вътрешен продукт. От 17,7 милиарда лева през 2007 година ПЧИ падат на 1,8 милиарда лева през 2017 година, а като % от Брутният вътрешен продукт от 28% през 2007 година понижават до 2% през 2017 година Това демонстрират данни на Българската стопанска камара (БСК).

„ Вече даже средствата от емигрантите са повече от ПЧИ. Вярно е, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, само че това не е задоволителна причина за привличане на външен запас. До скоро имахме конкурентно преимущество във връзка с качествената работна ръка, само че в този момент и това преимущество е под въпрос, тъй като служащи не доближават “, съобщи ръководителят на БСК Радосвет Радев при представянето на данните.

Общият размер на вложенията в България в интервала 2007-2017 година остава относително постоянен – към 18 милиарда лева годишно, с пик през 2008 година, когато доближават до 24 милиарда лева Делът на локалните вложения в общия размер на вложенията фрапантно нараства при паралелен срив на задграничните вложения.

Зам.-председателят на БСК Камен Колев акцентира, че оптималното равнище на ПЧИ за всяка една стопанска система е към 10% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който у нас те не надвишават 2%. Според него, най-важните фактори за вложителите са спокойствието и сигурността, а това значи постоянна (без чести промени) нормативна уредба, обезпечена сигурност на собствеността и качествено правосъдие, ниско равнище на контролиране и качествено административно обслужване, включително електронизация на административните услуги. Другата значима причина за взимането на позитивно капиталово решение е съществуването на работна ръка.

На фона на фрапантния спад на ПЧИ, българските вложения зад граница остават непроменени като размер през обсъждания 10-годишен интервал и са в размер на към половин милиарда лева годишно.

Водещ вложител през 2017 година у нас е Нидерландия (885 млн. евро), следвана от Германия и Швейцария – с към 130 млн. евро всяка. С положителни позиции са и прилежащите ни страни – Турция и Гърция – с по към 80 млн. евро всяка. Нестабилната икономическа обстановка в Турция и спадът на турската лира могат да доведат до в допълнение повишаване на турските вложения у нас.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР