Властите в Украйна реагираха на видеото, разпространено в социалните мрежи,

...
Властите в Украйна реагираха на видеото, разпространено в социалните мрежи,
Коментари Харесай

Украинските военни имат заповед да взимат руснаци в плен, не да ги екзекутират

Властите в Украйна реагираха на видеото, публикувано в обществените мрежи, което стана и мотив Русия да я упрекна, че екзекутира военнопленници .

Основно мненията показват, че от видеото не може да се създадат изводите на съветската страна, само че удостоверяват, че се води следствие .

За следствието в тази връзка заяви и вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина в границите на конгрес по сигурността в Халифакс, Канада. CNBC Канада цитира думите ѝ.

" Разбира се, украинските управляващи проверяват това видео ", сподели тя. Тя съобщи, че е " доста малко евентуално " късите фрагменти от видеото да отразяват изказванията на Москва.

Украинските военни имат директна заповед да вземат колкото се може повече пленници, с цел да бъдат разменени за пленени украинци , отбелязва обаче Стефанишина.
 Русия упреква украинските сили за екзекуция на военнопленници
Русия упреква украинските сили за екзекуция на военнопленници

Автентичността на видеото към момента не е доказана, а самата пукотевица не е снимана на видеата

Според Алексий Арестович сега тече следствие на протичащото се във видеото.

Неговата теза е, че явно един от бойците в записа е решил да окаже въоръжена опозиция, показва съветската редакция на BBC, базирайки се на изявление на Марк Фейгин с Арестович от през днешния ден.

" Ако решите да се предадете и по-късно внезапно грабнете оръжие, вие не сте воин, който се съпротивлява, а правите военно закононарушение против Женевската спогодба ", споделя Арестович. Той показва и че от записа не излиза наяве по какъв начин са се държали лежащите на земята и в каква среда са починали.

В сходен дух се изрече и комисарят по правата на индивида на украинския парламент Дмитрий Любинец . В канала си в Telegram той написа, че от някои фрагменти на видеото може да се заключи, че " употребявайки инсценировката на капитулация , руснаците са направили военно закононарушение - разкрили са огън по военните от Въоръжените сили на Украйна ".

" В подобен случай съветските военнослужещи не могат да се считат за военнопленници, а се борят и правят изменничество. Ответният огън не е военно закононарушение. Напротив, тези, които желаят да се възползват от отбраната на интернационалното право, с цел да убиват, би трябвало да бъдат наказвани ", написа той.

Руското министерство на защитата упрекна украинските военни, че са стреляли по съветски бойци, които са се предали. Обвиненията се основават на видеоклип, разпознат като от региона на Макеевска, Луганска област.

Освен съветското министерство на защитата, което назова случая кръвопролитие, обвинявания против украинските военни насочиха също външното министерство, Съветът по правата на индивида към съветския президент, съветският омбудсман и Следственият комитет. Те обявиха, че са призовали доста интернационалните организации да проверяват " разстрела на пандизчии ".

Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна прикани за спомагателни следствия по въпроса.

Разследването на BBC Reality Check също съобщи, че не би било допустимо да се потвърдят съветските изказвания единствено въз основа на видеото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР