Властите в Швейцария започнаха разследване във връзка с разпространението в

...
Властите в Швейцария започнаха разследване във връзка с разпространението в
Коментари Харесай

Плакат с тъпа шега а ла Москва изправи на нокти швейцарците

Властите в Швейцария започнаха следствие по отношение на разпространяването в интернет на афиш, призоваващ жителите на страната да рапортуват своите съседи, които прекалено отопляват домовете си. Според специалист това може да е част от съветски акции за дезинформация, съобщи Ройтерс.

В обществените мрежи се популяризират фотоси на хипотетичен афиш с млада жена, която приказва по телефона, и въпрос: " Има ли съседът ви отопление, настроено на повече от 19 градуса по Целзий? Моля, свържете се с нас. "

Награда от 200 швейцарски франка (207 евро) е оповестена под фотографията, на която също по този начин е сложена и емблемата на швейцарското държавно управление и телефонния номер на федералното министерство на околната среда, превоза, енергетиката и известията.

От министерството обявиха, че плакатът е подправен и са почнали следствие.

" Федералното държавно управление няма нищо общо с този апел и публично се разграничава от него. Няма нито такива плакати на федералното държавно управление, нито сходни претенции, явно става дума за операция ", написа в официалното съобщение.

Марк Оуен Джоунс, доцент в университета " Хамад бин Халифа " в Катар, допусна, че изображението може да е обвързвано с съветската агитация, която се пробва да популяризира страхове по отношение на възходящите енергийни разноски след нашествието на Русия в Украйна.

" Това е модифицирана посредством " Фотошоп " фотография, освен това много добра ", написа в " Туитър " Джоунс, който изследва по какъв начин обществените мрежи се употребяват за разпространяване на дезинформация.

Един от потребителите в " Туитър ", който е разгласил изображението, " всява доста боязън за цените на газа, като отклонява вниманието от обстоятелството, че съветското навлизане в Украйна е съществена причина за това. Въпреки това новината също по този начин бе публикувана и от проруски, свързани с Русия или публични съветски сметки ", споделя Джоунс.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР