Властите в Северна Македония заявиха, че ще търсят ревизия на

...
Властите в Северна Македония заявиха, че ще търсят ревизия на
Коментари Харесай

Магистралата за над €500 милиона в Северна Македония с връзка до България, която може и да не се случи

Властите в Северна Македония обявиха, че ще търсят проверка на плана за създаване на основната автомагистрала Кичево-Охрид, с опция за цялостно отменяне на договорката с китайската Sinohydro. Много е евентуално да се търсят и различни реализатори за довършването на аутобана, оповестява Balkan Insight.

" Неприемливо е да се строи 40-километрова автомагистрала за повече от 10 години, без да се види завършването даже на един метър, като в това време се изискват спомагателни разширения, свързани с възходящи разноски ", разяснява министър председателят Димитър Ковачевски, представен от локалните медии.
 Европа влага половин милиард евро в ЖП линия от Северна Македония до България
Европа влага половин милиард евро в ЖП линия от Северна Македония до България

По нея ще минават почти 500 000 тона товари и половин милион пасажери годишно

Магистралата, която в действителност е дълга 57 километра, би трябвало да свърже Охрид с близкото Кичево, а по-късно и със столицата Скопие. Шосето е част от кулоар Изток-Запад 8, който би трябвало да предложи връзка с Албания на запад и България на изток.

Стартиран през 2014 година от бившето дясно държавно управление на Никола Груевски, планът в началото струваше към 411 милиона евро, като парите пристигнаха от китайски заем. По времето, когато ръководството на Груевски беше свалено през 2017 година, строителството към този момент беше спряло.
 Снимка 578617
Източник:

Китайската Sinohydro подчертава върху нуждата от пренасочване на части от пътя, които съгласно корпорацията са неприятно планувани и евентуално рискови. Първоначалният период изтече през 2018 година Същата година новото държавно управление, ръководено от социалдемократите, го удължи доникъде на 2021 година

След като и това се провали, държавното управление удължи периода за трети път до края на тази година. И още веднъж неуспех.

Междувременно цената скочи до 598 милиона евро, защото четири анекса към първичния контракт изискват държавното управление да събере спомагателни средства за непредвидени разноски за строителство.

Властите споделят, че ще държат виновни проектантите, тъй като броят на непредвидените проблеми, насъбрани през годините, водещи до забавяния и по-високи разноски, е непростителен.

По-рано тази година, в опит да форсира строителството на автомагистралите в страната, ръководеното от социалдемократите държавно управление на Ковачевски подписа договорка с турско-американския колос Bechtel-ENKA.

При цена от над 1,3 милиарда евро компанията ще има малко повече от четири години, с цел да построи четири основни сектора от магистрални коридори, в това число прилежащи сектори от връзката на Коридор 8 с Албания.

Но до момента в който упорства, че този път строителството ще бъде доста по-бързо, управляващите са изправени пред същите опасения като със закъсалата автомагистрала Охрид-Кичево. Това е по този начин, тъй като сходно на държавното управление на Груевски, настоящето подписа договорката доста бързо и без наддаване.
 Топлината през зимата има доста висока цена в Северна Македония: както директно, по този начин и преносно
Топлината през зимата има доста висока цена в Северна Македония: както директно, по този начин и преносно

Историческото завещание на балканската страна се унищожава, поради корпоративни ползи, свързани с нездравословните лигнитни въглища
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР