Властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са освободили принцеса, която

...
Властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са освободили принцеса, която
Коментари Харесай

Пуснаха саудитска принцеса, след като прекара 3 г. в затвора

Властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са освободили принцеса, която беше арестувана в кралството в продължение на близо 3 години при мистериозни условия, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на нейни поддръжници.
Още по темата
Принцеса Басма бинт Сауд, щерка на втория крал на Саудитска Арабия, изчезна през март 2019 година и се появи в прочут саудитски затвор без присъда, за което тя заяви по това време в обществена медия, добавя Българска телеграфна агенция.

Причината за нейното арестуване дружно с щерка й не беше ясна, в случай че тя в никакъв случай не е имала доста въздействие. Но това беше следващата офанзива против член на кралско семейство, откогато престолонаследникът Мохамед бин Салман укрепи властта си и се утвърди като де факто водач на кралството.

След като крал Салман се възкачи на трона през 2015 година, Мохамед бин Салман стартира да преследва критици, деятели и противници на кралското семейство и в границите на антикорупционна чистка той беше задържал и изнудвал и някои принцове.

Принцеса Басма, която е на 58 години, и нейната 30-годишна щерка Сухоуд ал Шариф предходната седмица напуснаха пандиза Ал Хаир в покрайнините на саудитската столица Рияд и в четвъртък се завърнаха вкъщи през пристанищния град Джеда, заяви нейният юридически консултант Анри Естраман. Принцеса Басма страда от здравословни проблеми, в това число остеопороза, и в този момент желае за се възвърне и да прекара време със фамилията си, добави той.

Саудитското държавно управление не разяснява обществено случая. Но през 2020 година саудитската задача в Организация на обединените нации в Женева сподели на работната група за случайни арестувания, че принцеса Басма е " упрекната в престъпни действия, измежду които и опит да пътува незаконно отвън кралството ". Мисията добави, че не е имало развой против нея.

Естраман сподели, че чиновници по сигурността са задържали принцесата и щерка й, до момента в който двете са се подготвяли да заминат на постоянен медицински обзор в Швейцария.

Здравословното положение на принцеса Басма се е влошило доста по време на задържането й, обявиха основаните в Лондон нейни юристи от " Грант либърти ", които подадоха петиция до Организация на обединените нации и водеха в продължение на месеци акция за освобождението й.

" Месеци наред ние даже не знаехме дали тя в действителност е жива или не ", сподели Риана Дориан, която дава отговор по юридически въпроси в " Грант либърти ", и разясни, че от предишния май насам принцесата не е имала опция за пряк контакт със фамилията си или със свои поддръжници. Дориан добави, че на принцесата са били отказани съществени лекарства.

Поддръжниците на принцеса Басма приветстваха освобождението й като победа, само че допълниха, че тя остава под наблюдаване.

" Това, че кралският съд работи за подобряването на юридическите условия е добър знак ", сподели Естраман. " Саудитска Арабия се пробва да се модернизира и се развива и е значимо да няма хора, които да са случайно арестувани там ", заключи той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР