Властите в Иран заявиха, че разследването на смъртта в ареста

...
Властите в Иран заявиха, че разследването на смъртта в ареста
Коментари Харесай

Техеран: Махса Амини е починала от болест, а не от побой

Властите в Иран обявиха, че следствието на гибелта в ареста на Махса Амини е открило, че тя е изгубила живота си по-скоро от болест, в сравнение с от побоите, които провокираха три седмици кървави митинги.

22-годишната Амини умря на 16 септември, три дни откакто изпадна в кома, откакто беше задържана в Техеран от нравствената полиция за хипотетично нарушение на строгите правила за обличане на дамите в ислямската република. Гневът от гибелта ѝ провокира най-голямата вълна от митинги в Иран от съвсем три години насам и репресии, при които починаха десетки протестиращи, а десетки бяха задържани. Въпреки използването на смъртоносна мощ от страна на силите за сигурност, митингите, водени от дами, не престават към този момент 21 следващи нощи, съгласно онлайн видеозаписи, тествани от Агенция Франс Прес.

Иранската организация за правосъдна медицина съобщи през днешния ден, че " гибелта на Махса Амини не е породена от удари по главата и жизненоважните органи и крака на тялото ".

Смъртта на Амини, чието кюрдско първо име е Джина, е обвързвана с " интервенция на мозъчен израстък на осемгодишна възраст ", се споделя в изказването.

Опечалените родители на Амини подадоха тъжба против забърканите чиновници, а един от братовчедите ѝ, живеещ в Ирак, съобщи пред Агенция Франс Прес, че тя е умряла от " мощен удар в главата ".

Други млади девойки изгубиха живота си по време на митингите, само че Amnesty International твърди, че Иран е принуждавал фамилиите им да вършат самопризнания по малкия екран, с цел да " се освободят от отговорност за гибелта им ".

Майката на 16-годишната Ника Шахкарами, която умря, откакто изчезна на 20 септември, настоя в четвъртък, че тя е била убита от страната, откакто се е включила към митинг против хиджаба в Техеран. Насрин Шахкарами също по този начин упрекна управляващите, че са я заплашвали да направи принудително самопризнание за гибелта на щерка си Ника.

" Сама видях тялото на щерка си... Задната част на главата ѝ показваше, че е претърпяла доста тежък удар, защото черепът ѝ беше пропаднал. Така е била убита ", споделя тя във видеоклип, оповестен в интернет от финансираната от Съединени американски щати персийска радиостанция " Радио Фарда ", основана в Прага.

Иранската правосъдна система отхвърля известията, че силите за сигурност са умъртвили друга тийнейджърка - Сарина Есмайлазадех, по време на протест в Карадж, западно от Техеран. Нейният уеб страница цитира прокурор, съгласно който следствието е посочило, че Есмаилзадех, също на 16 години, се е " самоубила ", като е скочила от постройка.

В рамките на засилващите се репресии Иран блокира достъпа до обществените медии, в това число Instagram и WhatsApp, и стартира акция за всеобщи арести.

Протестиращите търсят способи да не бъдат разкрити, като ученички крият или размазват лицата си, до момента в който крещят " Смърт на диктатора " и повреждат изображения на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей в тествани видеоклипове. На други фрагменти се вижда по какъв начин хората скандират от прозорците на жилищата си под прикритието на нощта протестния девиз " Жена, живот, независимост ".

Друга форма на митинг се появи в петък сутринта - фонтани в Техеран като че ли се обливат в кръв, откакто художник трансформира водата им в алена, с цел да отрази смъртоносните репресии.

Уличното принуждение в Иран, наречено от управляващите " протести ", докара до десетки смъртни случаи - най-вече на протестиращи, само че и на членове на силите за сигурност.

Базираната в Осло група " Ирански права на индивида " твърди, че до момента са убити минимум 92 протестиращи.

Силите за сигурност са събрали високопоставени поддръжници на придвижването, в това число деятели, публицисти и поп звезди. Въпреки тези ограничения демонстрациите не престават в градовете в цялата страна.

" Смърт на диктатора " - се чува по какъв начин група млади дами скандират в северния град Рашт във видеоклип, оповестен в интернет в четвъртък и тестван от Агенция Франс Прес. На други тествани фрагменти се вижда по какъв начин дами крещят " Азади ", което на персийски значи независимост, и пляскат мощно, до момента в който маршируват през град Кодс, западно от столицата.

Amnesty удостовери гибелта на 52 души, убити от силите за сигурност, само че съобщи, че счита, че " действителният брой на починалите е доста по-голям ". Базираната в Лондон правозащитна група декларира, че е документирала " необятно публикувани модели на изтезания " и полови похищения. В изказване, оповестено преди седмица, тя съобщи, че Иран съзнателно употребява смъртоносна мощ, с цел да потуши митингите, водени от дами. Тя съобщи, че е получила изминал документ, публикуван на 21 септември на командирите на въоръжените сили във всички провинции, в който се подрежда да се " опълчват сурово " на протестиращите. Друго приключване на информация демонстрира, че командирът в провинция Мазандаран е споделил на силите " да се опълчват безмилостно, стигайки до гибел, на всевъзможни вълнения от страна на бунтовници и антиреволюционери ".

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР