През последните седмици се наблюдава завишаване на броя на загиналите

...
През последните седмици се наблюдава завишаване на броя на загиналите
Коментари Харесай

Внимание шофьори: В ход е спецоперация по пътищата в цялата страна

През последните седмици се следи завишаване на броя на починалите и ранени участници в придвижването по пътищата. Това сподели пред публицисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел „ Пътна полиция “ при Главната дирекция „ Национална полиция “ на Министерство на вътрешните работи.
Предприели сме някои дейности, свързани с ограничение на пътнотранспортния травматизъм. На база анализите ни, част от участниците в придвижването по пътищата, които са попаднали в обстановка да са по-често ранявани или да са изгубили живота си в пътнотранспортни катастрофи (ПТП), са водачите на двуколесни транспортни средства. С изключително внимание се обръщаме към мотоциклетистите, изясни Ботева. Анализите ни сочат, че не може да се дефинира съответен сектор, който да е рисков за водачите на двуколесни моторни средства, само че в подобен може да се трансформира всеки, в който има засилен трафик и водачите демонстрират неспокойствие към формираната опашка и правят рискови маневри, разяснява тя.
От 29 юни до 14 юли тече профилирана полицейска интервенция, в която ще бъдат следени всички точки на вероятните рискови сектори, както и на сектори, известни, че са по-често употребявани от водачи на двуколесни транспортни средства, добави комисар Ботева.
По неокончателни данни от началото на годината до 30 юни в страната са настъпили 3224 тежки ПТП със 194-ма починали. Броят на починалите водачи на мотоциклети е 19, а 274-ма са ранени, сподели Ботева. По думите ѝ, починалите водачи на мотоциклети са на възраст сред 24 и 40 години. По неокончателни данни за юни броят на тежките ПТП е 703 - с 48 починали и 838 ранени, написа Българска телеграфна агенция. Отчита се известно нарастване по отношение на същия интервал на предходната година, уточни тя. През юни при тежки ПТП са починали осем водачи на мотоциклети, а са ранени 105. В съпоставяне с преходната година има 23-ма повече ранени и четирима повече починали, изясни комисар Ботева.
С отнемане на право да ръководи моторно транспортно средство от един до шест месеца и санкция от 50 до 200 лева се глоби лидер с транспортно средство, на което табелите с регистрационния номер не са сложени на избраните за това места. Голяма част от водачите на мотоциклети изместват или заличават табелата за да бъдат пропуснати при реализирането на надзор с механически средства, сподели комисар Ботева. С отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство от шест до 12 месеца и санкция от 200 до 500 лева се глоби лидер с транспортно средство, което не е записано по надлежния ред, или е, само че е без табелите с регистрационния номер, сподели още тя.
Общо 78 ПТП с петима починали и 80 ранени са настъпили по причина придвижване с несъобразена скорост на лидера на мотоциклета, а при осъществяване на неправилни маневри от страна на лидера на мотоциклет са настъпили 35 тежки ПТП с трима починали и 35-ма ранени, изясни тя. Като други аргументи Ботева уточни неспазването на отдалеченост и отнемането на преимущество.
Предстои лято и предлагаме на хората, избрали да пътуват отвън страната, да се осведомят за всички различни направления, тъй като протичат доста поправки, сподели още комисар Ботева.
Във всеки един от случаите, когато има категорично обвързване към участниците в придвижването по пътищата, те са задължени, без значение от положението на системите, да съблюдават регламентите в съответното законодателство, разяснява комисар Ботева по повод По думите ѝ този, който не е сключил наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “, си носи отговорността. Няма система, която в някакъв миг да не дава сривове, добави комисар Ботева.
БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР