Властите в Европейския съюз (ЕС) обмислят въвеждането на нови мерки,

...
Властите в Европейския съюз (ЕС) обмислят въвеждането на нови мерки,
Коментари Харесай

Идея на ЕС: Блокират депозита при проблеми на банката

Властите в Европейския съюз (ЕС) обмислят въвеждането на нови ограничения, които да им разрешават краткотрайно да бъде ограничавано всеобщото изтегляне на пари от депозитите при опасност пред дадена банка. Целта е да бъде избегнато изпадането в рецесия на застрашени финансови институции.

Това показват от Reuters в своя обява, цитирайки документ, направен от Брюксел.

Критиците на предлаганите промени обаче считат, че въвеждането на сходни ограничавания ще " удари " доверието на потребителите и ще докара до противоположния резултат - ускорение на тегленето от влоговете при първи клюки за проблеми в дадена банка. От европейските управляващи работят върху предлагането от началото на годината.

През първата година на 2017 година Брюксел и управляващите в Испания бяха изправени пред сходен случай, при който закъсалата Banco Popular беше застрашена от банкрут. През юни обаче тя беше избавена, като я купи конкурентната й Santander.

В сходна обстановка преди 3 години бяха и българските финансови институции " Корпоративна комерсиална банка " и " Първа капиталова банка ". Лицензът на първата беше лишен през есента на 2014 година, а втората беше " оздравена " с държавна помощ, която по-късно тя сполучливо върна.

Идеята на новите условия на Европейски Съюз е сходни обстановки да бъдат избегнати или най-малко да минават по-леко. Според позицията на естонското председателство в съюза разширението на пълномощията на надзорните органи в тази посока е " осъществимо ". В документа обаче се удостоверява, че страните членки са разединени във връзка с измененията.

През ноември предходната година от Европейската комисия (ЕК) излязоха с сходно предложение, само че то изключваше депозитите до обезпечения от европейските правила най-малко от 100 хиляди евро или 196 хиляди лв. у нас.

Според новия план обаче рестриктивните мерки за тегления от " боледуващи " банки ще включва и тях.

Той планува тегленията да бъдат ограничавани за период от 5 работни дни, като интервалът може да бъде повишен до най-много 20 дни при изключителни условия.

Действащите сега европейски правила дават опция за спиране на някои банкови заплащания за 2 дни, само че включително не влизат влоговете.

Все още няма решение дали измененията ще влязат в действие, като следва те да бъдат разисквани през септември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР