Властите в Австралия разпоредиха десетки хиляди хора да се евакуират,

...
Властите в Австралия разпоредиха десетки хиляди хора да се евакуират,
Коментари Харесай

Огромни наводнения в Австралия - хиляди австралийци ще се евакуират

Властите в Австралия разпоредиха десетки хиляди хора да се изтеглят, а доста други – да имат подготвеност да изоставен дома си, откакто елементи от югоизточното крайбрежие на страната бяха наранени от най-тежките наводнения в страната от десетилетия. Най-малко девет души са починали, съобщи Асошиейтед прес.

В град Лизмор, в щата Нов Южен Уелс, десетки поданици се качиха на покриви, с цел да се спасят от наводненията. Властите се притесняват, че тези хора може да бъдат хванати в капан от прииждащите води, заяви Българска телеграфна агенция.

От нощес десетки коли са блокирани в близкия град Удбърн на мост, подстъпите към който са под вода. Рано тази заран от моста бяха избавени към 50 индивида.

Водната буря се придвижва от щата Куинсланд към Нов Южен Уелс.

Регионалният министър председател на Нов Южен Уелс Доминик Пероте сподели, че до момента в щата са осъществени 1000 избавителни акции, а управляващите са получили над 6000 позвънявания за помощ.

На 40 000 души е било разпоредено да се изтеглят, а още 300 000 са били предизвестени за допустима евакуация, заяви той.

Осем от деветте жертви на наводненията са в Куинсланд.

Необичайно проливни дъждове засегнаха Австралия, откакто тази седмица Междуправителственият панел по климатичните промени към Организация на обединените нации заяви, че в огромни елементи от страната преваляванията са намалели с 20 % и рискът от пожари е по-голям и от най-мрачните прогнози единствено преди няколко години, отбелязва АП.

2019-а беше най-горещата и суха година в Австралия, откогато се води статистика. В края й пламнаха опустошителни горски пожари в югоизточната част на страната. В пламъците починаха 33 души, а димът аргументи гибелта на още 400 индивида. Унищожени бяха 3000 жилища и 19 милиона хектара земеделска земя и гори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР