Властите в Архангелска област съобщиха, че понтони, изнесени на морския

...
Властите в Архангелска област съобщиха, че понтони, изнесени на морския
Коментари Харесай

Руските власти признаха за радиоактивни понтони на брега край Ньонокса

Властите в Архангелска област оповестиха, че понтони, изнесени на морския бряг след гърмежа на полигона Ньонокса на 8 август, са " евентуално рискови обекти ", съобщи радио " Свободна Европа ". Предупреждението е отправено в петък, 6 септември - три дни след разкритията на Би Би Си, че на брега на северното Бяло море има радиоактивни понтони и парчета.

Местните управляващи настояват, че няма заплаха за живота и здравето на жителите на село Ньонокса, намиращо се наоколо до полигона.

По-рано публицисти от локалната организация " Беломорканал " откриха на брега край селото два понтона, излъчващи радиация в пъти над допустимите правила.

Понтоните са в директен контакт с водите на Бяло море, към тях няма заграждения.

Местни поданици описват, че първият понтон е изхвърлен от морето на 9 август, а вторият е докарана на буксир след няколко дни.

Припомняме, при гърмежа на ракета на 8 август починаха минимум петима чиновници на съветската държавна корпорация " Росатом " и минимум двама военни. Смята се, че ракетата е била с нуклеарен мотор. И до момента не е ясно какво тъкмо е станало, защото съветските управляващи укриват информация и отхвърлиха да позволен интернационалните инспектори. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР