Властите разследват поредица от измамни обаждания и бомбени заплахи, насочени към синагоги в 10 щата

...
Властите разследват поредица от фалшиви телефонни обаждания и фалшиви бомбени
Коментари Харесай

Властите разследват поредица от фалшиви телефонни обаждания и фалшиви бомбени заплахи срещу синагоги в цялата страна.

Заплахите се случват в 10 щата към най-малко 25 синагоги, два офиса на Лигата за борба с клеветата, включително централата им в Ню Йорк, и три дневни еврейски училища, според говорител на ADL.

Заплахите са започнали около 21 юли и са продължили приблизително четири седмици до момента, казва ADL, и много от телефонните измамни обаждания изглежда са насочени към синагоги, докато те предават на живо своите услуги.

По-отблизо какво стои зад възхода на антисемитизма в Америка, през очите на оцелял от стрелбата в синагогата в Питсбърг и жертва на оскверняване на евреин гробище. Поглед отблизо какво стои зад възхода на антисемитизма в Америка през очите на оцелял от стрелбата в синагогата в Питсбърг и жертва на оскверняване на еврейско гробище.

„Ние сме наясно с малка антисемитска и расистка група, която е насочена към широк кръг религиозни, обществени и образователни институции“, каза говорителят на ADL Джейк Хайман пред CNN.

„ADL продължава тази вечер да работи с правоприлагащите органи и партньорите от общността, за да смекчи продължаващото прекъсване на еврейските молитвени служби, както и допълнителни цели, от група онлайн тролове, които изпращат и призовават фалшиви бомбени заплахи“, каза организацията в неделно изявление.

„Тези тролове, които използват силно антисемитски език по време на обажданията си, са се насочили към над две дузини синагоги и два офиса на ADL“, се казва в изявлението. „Те също изглежда са разширили целите си, включително няколко афро-американски църкви и новинарска организация.“

Хайман каза, че ADL работи много тясно с ФБР и правоприлагащите органи, за да разследва дали това е организирана група. „Ние сме на това... няма да спрем, докато не бъдат заловени“, добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън говори по време на пресконференция след срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима на 21 май 2023 г. (Снимка от Brendan SMIALOWSKI / AFP) (Снимка от BRENDAN SMIALOWSKI/AFP чрез Getty Images) Президентът на САЩ Джо Байдън говори по време на пресконференция след срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима на 21 май 2023 г. (Снимка от Brendan SMIALOWSKI / AFP) (Снимка от BRENDAN SMIALOWSKI / AFP чрез Getty Images) Брендън Смяловски/AFP/Getty Images

Говорител на полицейското управление на Ню Йорк каза пред CNN: „Нюйоркската полиция работи в много тясно сътрудничество с ADL и ФБР, за да разследва напълно тези инциденти, както и да провежда стабилни контакти с гражданските и религиозните организации в Ню Йорк за постоянна осведоменост .”

Източници от полицията на Ню Йорк казват, че вярват, че повечето от участниците, създаващи и обаждащи се в тези заплахи, имат известен опит в контрамерките, за да избегнат откриването, включително скриване на IP адреси и използване на телефони с глас през интернет протокол за извършване на повиквания. През последните дни целите в цялата страна се разшириха, за да включват не само еврейски институции като синагоги, но и църкви и джамии.

CNN се обърна към ФБР за коментар.

Хайман каза, че вярва, че тези „отвратителни действия“ са опит „да се наруши еврейското ежедневие (и) молитва“.

„Обаждащите се използват много антисемитски език в обажданията си, те подчертават, че знаете колко много мразят евреите“, каза Хайман пред CNN.

В някои случаи обаждащият се ще заплаши с нещо като: „Тук има тръбна бомба, оставена в определена цел, (и) тази силно антисемитска реторика, дори когато целите не са евреи“, каза Хайман.

В неделното изявление на ADL главният изпълнителен директор Джонатан Грийнблат описа подробно как заплахите сега са се разпространили към други групи извън еврейската религия.

звездата на синагогата на Давид STOCK Павел Лосевски/Adobe Stock

Хайман каза, че ADL е предложил „оценка и насоки и други ефективни инструкции“ на институциите и синагогите, които са насочени.

Някои от щатите, в които са възникнали заплахите, са Калифорния, Пенсилвания, Тексас, Ню Йорк и Ню Джърси, според Хайман.

Съобщава се за три инцидента в района на Лос Анджелис, каза той.

Позовавайки се на историческото нарастване на антисемитските инциденти, ADL на Лос Анджелис и Еврейската федерация на Голям Лос Анджелис обявиха в сряда „интегрирано партньорство за сигурност, известно като Алианса за еврейска сигурност на Южна Калифорния“, което цели „по-добро предотвратяване и реагиране на антисемитизма в областта."

Хайман каза, че заплахите, които идват предимно през уикендите, сега са продължили и през седмицата. „Видяхме това да се случва през последните два дни“, каза той. „Продължава. Искам да подчертая, че това продължава."

Джон Милър и Роб Фреш от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР