Властите на Запорожка област нямат намерение да спират доставките на

...
Властите на Запорожка област нямат намерение да спират доставките на
Коментари Харесай

Засега Запорожката АЕЦ няма да спира доставките на ток за Украйна

Властите на Запорожка област нямат желание да стопират доставките на електрическа енергия за Украйна, стига тя да не пресича избрани червени линии. Това съобщи Евгений Балицки, началник на поставения от Москва районен съвет на региона, оповестява ТАСС.

Той акцентира, че ежедневно Запорожката атомна електроцентрала доставя сила на стойност към 1 милион $ на Украйна.

Не можем да се намесваме в работата на централата, защото тя работи под контрола на Международната организация за атомна сила, разясни Балицки.

Мисля, че " Росатом " (държавната корпорация за атомна сила на Русия - б.р.) няма да се намеси в този развой, стига да не бъдат пресечени избрани червени линии в доставките на сила, означи той.

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата АЕЦ в Европа и създава 1/4 от цялата електрическа енергия в Украйна. Мощността й е към 6000 мегавата и включва шест реактора. От 1996 година централата действа като обособена конструкция на украинската държавна компания за атомна сила " Енергоатом ".

През март 2022 година съветските въоръжени сили поеха контрола над електроцентралата. В момента тя работи на към 70% от цялостния си потенциал заради свръхпредлагане на електрическа енергия в Запорожка област. В бъдеще се възнамерява АЕЦ-ът да зарежда Крим с електрическа енергия, отбелязва ТАСС.

В края на април генералният шеф на МААЕ съобщи, че равнището на сигурност в Запорожката АЕЦ, която сега е под съветска окупация в Украйна, е като  " мигаща алена светлина ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР