Властите на Мексико и международната организация по миграция към ООН

...
Властите на Мексико и международната организация по миграция към ООН
Коментари Харесай

От Хондурас и Гватемала до САЩ и обратно

Властите на Мексико и интернационалната организация по миграция към Организация на обединените нации започнаха връщането на мигранти от Мексико, които търсят леговище в Съединени американски щати, по родните им места.

По лист, в рейса и към дома. Първите 70 души от разнообразни елементи на Централна Америка избраха този вид вместо американската фантазия.

Става дума за жители най-вече от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор, които са били изпратени в Мексико, до момента в който чакат да бъдат утвърдени молбите им за леговище.

Този развой обаче е извънредно муден и муден. Мигрантите се настаняват в профилирани центрове, където изискванията са надалеч от идеални.

Минават месеци, а от време на време и години, до момента в който се чака отговор от американските управляващи. Дори да има евентуална опция за оставане, до чуване се стига след най-малко половин година. Хората не крият разочарованието си.
Антония Гарсия, Гватемала: Американското държавно управление си мисли, че е мощно, само че не е. Не е почтено да не допускаш хора в потребност.Франсиско Зунига, Хондурас: Дойдохме на вятъра - искахме леговище, не ни дадоха. Върнаха ни в Мексико, само че ние желаеме в Съединените щати. Идвам по стопански аргументи - в нашата страната всички стачкуват - учители, лекари, всички. А няма и работа.
Според последните данни, поради спорната миграционна политика на Вашингтон, към 15 000 души, потърсили леговище в Съединени американски щати са върнати да чакат развиване по делата им в Мексико. А това, съгласно юристи, които се занимават с сходни каузи, е недалновидна процедура, тъй като хората са принудени да живеят в едни от най-опасните мексикански градове.
Хавиер Калавилло, шеф на мигрантски център: Хората желаят да се върнат по родните си места - да загърбят американската фантазия и да се върнат в Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор. И това е доказателството - първите 70 мигранти ще бъдат върнати от там от където са тръгнали.
Не е ясно какъв брой време ще продължи самодейността и ще има ли още искащи да се откажат от американската фантазия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР