Властите конфискуваха 53 000 чифта опасни за зрението слънчеви очила.

...
Властите конфискуваха 53 000 чифта опасни за зрението слънчеви очила.
Коментари Харесай

Специалист показа нагледно как да различим очилата менте от истинските

Властите конфискуваха 53 000 чифта рискови за зрението слънчеви очила. Стоката менте е открита при акция на ГДБОП в два склада във Варна. Според данни на полицията ментетата е трябвало да бъдат пласирани посредством интернет уеб сайтове. Очилата се внасяли от Китай. А част от тях от България продължавали пътя си към пазарите на други балкански страни. Надписите и логата на конфискуваните реплики имитирали изцяло истинските, само че качеството им било под въпрос. Именно това ги прави изключително рискови за зрението.

Трите съществени уеб страницата, през които е трябвало да бъдат продавани ментетата, са затворени от ГДБОП. Очилата менте са били подготвяни за продажба по интернет през летния сезон. Установено е, че доста уеб сайтове в страната зареждат на едро с подправената стока от двете разкрити варненски депа.

„ Това са над 50 търговски марки, над 500 модела очила, за които не се заплащат налози. Нарушават се авторските права и правата на интелектуалната благосъстоятелност. Няма кой да подсигурява за качество, защото тези очила се продават в уеб сайтове, които не се управляват. Отделно се продават по сергии, които не подлежат на надзор. Тези тъмни очила отварят зеницата, излъгват я да се отвори като защитна реакция, а в действителност нямат филтри да в защитят. Така, слънчевите лъчи проникват в окото”, съобщи началникът на отдел „ Компютърни закононарушения “ към ГДБОП – Министерство на вътрешните работи Явор Колев.

От ГДБОП поучават да се купуват очила единствено от формалните интернет страници на комерсиалните марки. Или от уеб сайтове, регистрирани в Национална агенция за приходите.

Оптикът Мина Димитрова сподели в ефира на Нова тв имат ли въобще UV-защита и остатъчен диоптър конфиксуваните очила и по какъв начин да отличим същинските от ментетата без отбрана.

Повече вижте във видеото:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР