Влакове, самолети, градски транспорт... Призивите за стачка срещу пенсионната реформа

...
Влакове, самолети, градски транспорт... Призивите за стачка срещу пенсионната реформа
Коментари Харесай

Все повече са призивите за стачка срещу пенсионната реформа във Франция

Влакове, самолети, градски превоз... Призивите за стачка против пенсионната промяна във Франция на 5 декември нарастват в един така и така под напрежение обществен подтекст сред болничния личен състав, " жълтите жилетки " и студентите, заяви " Франс прес ".

Браншовите синдикати на чиновниците в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) приканиха към безсрочна стачка от 5 декември, с цел да защитят пенсионирането и специфичния режим, с който се употребяват железничарите. Ситуацията е същата и в парижкия градски превоз, където стачка на метрото на 13 септември, в която се включиха доста хора, към този момент блокира столицата.

Освен това двата профсъюза " Форс увриер " и Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT) приканват за безсрочна стачка от 5 декември в градския превоз и автомобилния транспорт на хора, артикули и пари. Призивът визира също водачите на коли за спешна помощ, професионалните носачи и водачите на таксита.

Във въздушния превоз трите синдиката на " Ер Франс " (Air France), които съставляват най-много нaземния личен състав, оповестиха предизвестие зa стaчка, само че обединяванията на водачите и кабинния личен състав не приканиха към митинг.

Пенсионната промяна, за която упорства президентът на Франция Еманюел Макрон без да има намерение да отстъпи, планува " универсална система " по точки, която би трябвало да размени сегашните 42 режима и в която " всяко импортирано евро ще дава идентични права на всички ".

Пенсионната промяна остава взривоопасна тематика във Франция, където мнозина се опасяват или се надяват на повтаряне на стачката, която сковава страната за един месец през 1995 година и бе най-голямото обществено придвижване от 1968 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

Недоволството в болничния бранш, който е в рецесия, продължава от няколко месеца и незабавните ограничения, оповестени от държавното управление в сряда, не съумяха да убедят личния състав на лечебните заведения, предусещащ нови протестни дейности

Движението на " жълтите жилетки ", при което се следи леко оттегляне след предходната година, въпреки всичко продължава да участва на френската сцена и демонстрациите за първата му годишнина в събота в Париж още веднъж бяха белязани с принуждение.

Има и апели за готовност при започване на другата седмица поради незабавния проект против незадоволителното финансиране за студентите и несигурното им състояние. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР