Влакове са отменени, училища са затворени: Франция прави планове за

...
Влакове са отменени, училища са затворени: Франция прави планове за
Коментари Харесай

Макрон е изправен пред вълна от стачки заради пенсиите

Влакове са анулирани, учебни заведения са затворени: Франция прави проекти за деяние при изключителни обстановки във вторник поради голяма стачка против пенсионните промени, която съставлява едно от най-големите провокации до момента за политиката на президента Еманюел Макрон, предава AFP, представена от БГНЕС.
Служителите на метрото и железопътните пари в Париж ще изоставен работата от четвъртък, като се ангажират с необятното подкрепяне на митинга си против проектите, за които те споделят, че ще изискват милиони да се пенсионират по-късно или да бъдат изправени пред понижени пенсии.
Недоволство показва голяма част от френското общество, от полицията и пожарникарите до учителите и чиновниците в лечебните заведения - както и от придвижването на „ жълтите жилетки “, което от дълго време упорства за възстановяване на виталния стандарт.
В последователното оформяне на промяната прозира призракът от 1995 година, последният огромен опит за смяна на пенсионната система, когато седмици на стачки сковаха страната и принудиха държавното управление да отстъпи.
Магазините за колела са затрупани със поръчки за наем, услугите за споделено пътешестване възнамеряват да прибавят водачи, а операторите на електроскутери оферират специфични предложения, с цел да оказват помощ на пасажерите да се оправят с предстоящите тапи.
Досега Макрон беше в положение да заобикаля опълчването на предходни промени, в това число по-малко рестриктивни трудови закони и понижаване на налози, с цел да насърчи наемането и преразглеждането на просветителната система.
Той даже прокара промени в държавния железопътен оператор SNCF, считан дълго за недостижим бастион на профсъюзите, прекратявайки гаранциите за доживотна работа и други преимущества за новите чиновници.
Тези триумфи единствено ентусиазираха профсъюзните водачи, които дадоха обещание да продължат стачката си, до момента в който Макрон не се откаже от обещанието си за акция за „ универсална “ пенсионна система.
Това ще отстрани 42 " специфични режима " за браншове, вариращи от железопътни и енергийни служащи до адвокати и чиновници на Парижката опера, които постоянно дават на служащите по-високи пенсии или ранно пенсиониране.
Но синдикатите настояват, че измененията биха наложили на процедура милиони служащи от частния бранш да работят след законната възраст за пенсиониране на 62 години, в случай че желаят да получат цялостната пенсия, която им е обещана.
" Явната провокация се пробва да каже, че тази промяна ще се отрази единствено на специфичните схеми ", сподели Филип Мартинес от профсъюза на CGT предходната седмица.
„ Срамна неистина “, продължи той. " Всички схващат, че това е промяна, която ще засегне както публичния, по този начин и частния бранш. "
Премиерът Едуар Филип призна, че последователно трудовият стаж за пенсия на френските служащи ще се усилва, само че не би трябвало да се афишират съответни детайлности за ремонта преди средата на декември.
И до момента в който 76 % от интервюираните в анкета на Ifop, оповестена в неделя, поддържаха промяната, 64 % не имат вяра на държавното управление да я отдръпна.
Полицейските профсъюзи, събирачите на отпадък, диспечерите на въздушното придвижване и чиновниците на „ Ер Франс “ обявиха, че ще стартират стачки в четвъртък, а най-големият съюз за учители в началните учебни заведения чака четири от 10 учебни заведения да останат затворени.
SNCF и парижкият метрооператор RATP ще разгласят в 17:00 във вторник евентуалния брой съкращения на услугите, като се чака да са същите както на сходен митинг от 13 септември, когато множеството парижки линии бяха затворени изцяло.
Митингите и прекъсването на работата са планувани в десетки градове, като се чака двете най-големи демонстрации да са в Париж, които ще се съберат на Площада на нациите.
Длъжностните лица към този момент подредиха парижките компании по маршрутите на митингите да затворят офисите в четвъртък, което провокира опасения измежду търговците на дребно, че дългата стачка ще докара до тежки загуби за бизнеса им.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР