Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7

...
Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7
Коментари Харесай

Ще сложи ли край инвазията в Украйна на геополитическите амбиции на Путин

Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През се пробва да популяризира съветското въздействие по света по сходство на руската суперсила. Този път обаче става въпрос за пари, а не за идеология, написа в. " Сънди таймс " в публикация, озаглавена " Обратно към новия Съюз на съветските социалистически републики - Путиновата империя на облагата ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1525
През 20-и век Съветският съюз се бе впуснал в световна конкуренция против Запада. По всички кътчета на планетата той поддържаше ръководещите в избрани страни и бунтовници в други с пари, оръжия и военни съветници. Борбата бе на идеологическа основа - Съюз на съветските социалистически републики се опитваше да наложи в световен проект своя комунистически режим и централно планувана стопанска система против капитализма и демократичната политическа система на Запада.

Съветският съюз се разпадна през 1991 година, а последвалото десетилетие бе белязано в Русия от земетресения, престъпност, беднотия и попадане на националното благосъстояние в ръцете на олигарси. В интернационален проект Съединените щати, спечелили Студената война, постановяваха своя дневен ред и нямаха конкуренция като международната суперсила. Еманация на американската доминация бяха въздушните удари на НАТО в тогавашна Югославия през 1999 година поради спора в Косово. Русия на президента Борис Елцин значително безпомощно наблюдаваше по какъв начин западният алианс бомбардира нейния обичаен съдружник.

В последния ден от същата тази година Елцин, възприеман от мнозина руснаци като слаб водач, съобщи президентския пост на Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През. Почти никому незнайният тогава Путин бързо стана известен, като стабилизира Русия и увеличи виталния стандарт на нейното население. След това той предприеме ограничения за възобновяване на мощта на съветските въоръжени сили и за връщане на страната на, съгласно него, мястото, полагащо й се на интернационалната сцена.

През 2005 година съветският президент, който като сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) е служил в комунистическа Източна Германия, разгласи разпадането на Съветския съюз за най-голямата геополитическа злополука на 20-и век, вследствие на която десетки милиони етнически руснаци са останали отвън рамките на родината. Той обаче отхвърли възобновяване на руската система, а вместо се разгласи завъзраждане и одобряване на съветската нация, която да поеме по път, друг от западния.

Путин направи това знаково изявление след редица кървави набези на чеченски екстремисти в Русия и прозападната Оранжева гражданска война в Украйна през 2004 година През същата тази година за президент на друга някогашна руска република - Грузия, бе определен твърдо прозападният президент Михаил Саакашвили, сложил си за цел да причисли страната към НАТО и Европейския съюз.

Саакашвили бързо стана в бодил в очите на Путин, почнал все по-открито да предявява претенциите на Русия за доминация в постсъветското пространство. Пред евроатлантическите желания на амбициозния грузински президент обаче стоеше съществено затруднение - тлеещите спорове с двете сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия. На необвързващ референдум през януари 2008 година 77 % от гласувалите грузинци поддържаха участието в НАТО. Но с цел да се причисли една страна към НАТО, тя не би трябвало да има нерешени териториални проблеми. През август 2008 година - в деня, когато вниманието на света бе ориентирано към откриването на летните олимпийски игри в Пекин - тлеещият спор сред Грузия и Южна Осетия ескалира. Русия се намеси на страната на сепаратистите и за няколко дни нанесе съкрушително проваляне на грузинската войска. След това тя призна Южна Осетия и Абхазия за самостоятелни страни и разположи там свои войски: в следствие вероятността на Грузия за участие в НАТО безнадеждно избледня, най-малко в близко бъдеще.

През ноември 2013 година тогавашният проруски президент на Украйна Виктор Янукович в последния миг се отметна и отхвърли да подпише съглашението за асоцииране на най-многолюдната някогашна руска република след Русия с Европейския съюз. Последваха прозападни митинги, които го принудиха да избяга от Украйна в Русия през февруари 2014 година Броени дни по-късно Русия анексира Крим, а напролет на същата година в Източна Украйна избухна спор сред проруски сепаратисти и държавните сили. Пътят на новото прозападно управление в Киев към Европейски Съюз и вероятно към НАТО бе блокиран, съобщи Българска телеграфна агенция.

Френската телевизия " Франс 24 " написа в разбор, оповестен на уеб страницата си, че Путинова Русия употребява тактиката на така наречен замразени спорове, с цел да резервира въздействието си в постсъветското пространство и по едно и също време с това да блокира всякакво ново разширение на НАТО в този район, който Москва счита за своя изконна сфера на въздействие. За да реализира тези цели, Кремъл отдавна инструментализира такива тлеещи огнища на напрежение, за които постоянно самичък е съдействал - в Грузия и Украйна, само че и в Молдова - друга някогашна руска република сред Русия и Запада. Молдова също има замразен спор на своя територия - с изкуствено присъединеното към нея Приднестровие - район с рускоезично население, където по сходен сюжет има ситуирани съветски военни. Според стратезите на Кремъл цената на западното неодобрение от тези спорове може да бъде платена, отбелязва " Франс 24 ". " На доктрина западните сили вземат решение кой ще се причисли към НАТО, само че на процедура те не могат да пренебрегват Русия ", обобщава Николо Фазола, специалист по съветска военна тактика в Бирмингамския университет.

През 2014 година Русия и още няколко близки до нея някогашни руски републики основаха Евразийски стопански съюз с цел  задълбочаване на интеграцията. Амбициите на Путин обаче не стопираха дотук.

През септември 2015 година Русия изпрати свои войски в Сирия, с цел да обърне хода на гражданската война в близкоизточната страна в интерес на президента Башар ал Асад. Това бе първата съветска военна интервенция отвън някогашния Съветски съюз след разпадането му, отбелязва Асошиейтед прес. Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През употребява интервенцията, с цел да показва и тества съветската военна мощност и оръжия, да възвърне наличието на страната в Близкия изток и да предяви нейните искания за водещо място и на международната сцена.

Путин пуска в приложимост композиция от тролове, бомби, злато и скъпоценни камъни, с цел да разпростре пипалата на Русия по целия свят, написа " Сънди таймс ". Британското издание отбелязва, че до момента в който Западът гледа другаде, съветският президент е употребявал оръжейни доставки, наемници, заеми при облекчени условия и енергийна експертиза, с цел да си завоюва другари и съдружници в редица райони - от Близкия изток през Африка до Латинска Америка. В комбиниране с обиграна дезинформационна акция, чрез " ферми за тролове " и съветски държавни медии като телевизия Ар Ти.

В резултат " Русия разви (несъразмерно голяма) дарба да упражнява доста въздействие в чужбина ", твърди Катрин Стоунър, изследователка от Станфордския университет в Калифорния. В своя неотдавна излязла книга, озаглавена " Възкръсналата Русия: нейната мощност и цел при един нов международен ред ", тя разказва по какъв начин страната с стопанска система, по-малка от тази на Италия, е съумяла да придобие въздействие по целия свят. Сегашната съветска тактика припомня на руската, само че с една основна разлика: " Не става въпрос за идеология, а просто за пари и взаимна полза ", отбелязва Стоунър.

През последните месеци Путин увеличи залозите неимоверно. През декември Русия изиска от Съединени американски щати и НАТО гаранции за своята сигурност, част от които - авансово обречени. Западът предстоящо отхвърли съветските условия вратата пред Украйна за участие в НАТО да бъде дефинитивно затворена и алиансът да изтегли своите войски от източноевропейските си страни членки. В началото на януари Путин се намеси уверено за преодоляване на най-големите вълнения в Казахстан, откогато този основен съветски съдружник в Централна Азия закупи самостоятелност след разпадането на Съветския съюз преди три десетилетия. На 21 февруари съветският президент разгласи, че страната му признава провъзгласените от сепаратистите в Украйна Донецка и Луганска национална република (ДНР и ЛНР) за самостоятелни страни. Три дни по-късно, под формален претекст да бъде предпазено популацията на ДНР и ЛНР от геноцид, той разгласи началото на съветска " специфична интервенция " за " демилитаризация " и " денацификация " на Украйна, на процедура започвайки война сред двете прилежащи страни - смяна в неговата тактичност, която до момента се свеждаше до лимитирани, целенасочени интервенции.

Според наблюдаващи безцеремонната военна интервенция на Русия в Сирия и безнаказаността, с която бе посрещната тя, са окуражили Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През, отбелязва Асошиейтед прес.

" Няма подозрение, че съветската инвазия в Украйна е вследствие на струпване на поредност от съветски военни намеси - в Грузия през 2008 година, Крим през 2014 година и Сирия през 2015 година ", съобщи Ибрахим Хамиди, сирийски публицист и старши редактор по сирийските въпроси в основания в Лондон вестник " Аш Шарк ал Аусат ". Според него Путин " счита, че Америка е в крах, ролята на Китай става по-важна, а Европа е разграничена и заета с вътрешните си проблеми, и по тази причина реши да се намеси ".

Руската военна интервенция обаче среща, съгласно американски и английски разузнателни източници, ненадейно мощен отпор от страна на украинската войска. Освен това, постоянно упрекван в уязвимост пред Путин, Западът реагира бързо и единно със сурови наказания, поставяйки Русия в дълбока изолираност.

Сега, когато наподобява, че за разлика от 2008, 2014 и 2015 година обстановката в Украйна се развива може би не по проектите на Путин, огромният въпрос е дали това ще постави завършек на неговите геополитически упоритости. И освен това: дали самата му власт е застрашена.

Путин " захапа по-голям залък, в сравнение с може да преглътне ", сподели английският министър председател Борис Джонсън, представен от " Сънди таймс ".

Ключовият въпрос обаче е дали съветският президент не си е обезпечил поддръжката на Китай, който с бързи темпове се трансформира в международна суперсила и все по-открито оспорва световната доминация на Съединените щати. Подобно на спора в Грузия, и войната в Украйна съответства с олимпийски игри в Пекин, този път зимни. Но за разлика от 2008 година съветският президент многозначително участва на откриването на олимпиадата дружно с китайския си сътрудник Си Цзинпин и изчака нейния край, с цел да не я остави на назад във времето, преди да нападне. В Пекин Путин и Си оповестиха " връзки от нов вид " сред Русия и Китай. Китайската национална република (КНР) многозначително сподели, че в Украйна има " обстановка ", само че не и съветска инвазия. Комунистическата КНР,  която счита демократичния, самоуправляващ се остров Тайван за своя отцепническа провинция, безспорно следи деликатно войната и интернационалната реакция.

Другата страна с население от над 1 милиард души - Индия, също не подлага на критика нашествието, правейки комплицирана дипломатическа акробатика в търсене на баланс сред Москва и Запада. За това има няколко аргументи, преди всичко издържалите инспекцията на времето връзки, които най-многолюдната народна власт в света има с Русия в региона на защитата и дипломацията, отбелязва Би Би Си.

На фона на надигналия се интернационален яд против Русия, следва да забележим дали Путин си е направил вярно геополитическата сметка и дали ще успее да устои на мощния напън от страна на Запада. Може би от основно значение за него ще е до каква степен надеждни са задграничните сътрудници, на които евентуално разчита в дипломатически и най-много в стопански проект.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР