Дейностите по реализацията на проекта за изграждане на Национален център

...
Дейностите по реализацията на проекта за изграждане на Национален център
Коментари Харесай

Президентът обсъди политиките на България в областта на космическите технологии

Дейностите по реализацията на плана за създаване на Национален център за аерокосмическо наблюдаване, надзор и ръководство, заложен от страната ни в Плана за възобновяване и резистентност, както и политиките на България в региона на галактическите технологии разиска президентът на среща с представители на виновните министерства, учени и специалисти. Разговорът се организира на „ Дондуков “ 2.

Проектът за надведомствен център, който да обработва сателитна информация с необятен обсег, беше препоръчан от президентската институция при публичното разискване на Плана за възобновяване и резистентност. Впоследствие самодейността беше утвърдена от Европейската комисия с финансиране на стойност 136 млн. лв.. По време на срещата през днешния ден президентът съобщи, че построяването на плана има  решаващо значение за ефикасната работа на институциите в обстановки, които изискват навременното приемане, обработването и анализиране на информация. В центъра е планувано да се прави денонощен мониторинг в разнообразни аспекти – положението на водните басейни, горите, почвата, пътната инфраструктура, урбанизацията, гранична сигурност, който да бъде от изгода на съответните ведомствата, научните среди и жителите. Това ще способства за по-доброто ръководство на националните запаси и реакцията на институциите, особено в изключителни обстановки, съобщи. Президентът акцентира още, че сходен план би дал забележителен тласък за развиването на галактическата просвета у нас, ще способства за професионалната реализация на младите ни експерти и ще обезпечи съперници преимущества на страната ни.  

„ Реализацията на плана е извънредно значима за развиването на България като съвременна, просперираща и сполучлива страна в условия на възходяща роля на сателитните и безпилотни системи, които дават от ден на ден софтуерни благоприятни условия и услуги в актуалния свят “, акцентира президентът и уточни, че с цел да не бъдат изгубени средствата по ПВУ, са нужни координирани старания на всички виновни по плана институции. 

В срещата участваха министърът и заместник-министърът на електронното ръководство -  Валентин Мундров и Александър Йоловски, министърът на нововъведенията и растежа  Росен Карадимов, представители на Министерството на стопанската система и нововъведенията, Министерството на защитата и ИКИТ-БАН, оповестиха от прессекретариата на президентството.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР