Владимир Путин постави под въпрос легитимността на президента на Украйна

...
Владимир Путин постави под въпрос легитимността на президента на Украйна
Коментари Харесай

Путин: Легитимността на Зеленски е приключила

Владимир Путин сложи под въпрос легитимността на президента на Украйна Володимир Зеленски. Той приказва на конференция в Минск след среща с президента на Беларус Александър Лукашенко, предава Ройтерс.

По време на конференцията Путин удостовери, че Русия е подготвена да води договаряния по отношение на продължаващата война в Украйна. По думите му обаче, президентският мандат на Зеленски е изминал на 20 май и поради това той не може да е законен представител на Украйна на такива договаряния.

Още преди няколко месеца Зеленски изключи опцията за осъществяване на нови президентски избори, до момента в който страната е във война.

" Трябва да сме изцяло сигурни, че имаме работа със законни управляващи ", разяснява съветският президент, като повтори, че страната му е подготвена да договаря с Украйна.

Зеленски отхвърля предварителните условия, сложени от Русия за договарянията – Москва да резервира територията, която силите на Кремъл са завладяли след нашествието през февруари 2022 година

На конференцията Путин отбрани и ученията с тактически нуклеарни оръжия, които разгласи, че организира покрай границата с Украйна. Според него страната му постоянно организира сходни учения и това не е ескалация на войната.

По думите му единствената разлика е, че ученията включват Беларус. През 2023 година Русия разгласи, че разполага тактически нуклеарни ракети в Беларус.

Настъплението на Русия в Харковска област е спряно

От украинската войска оповестяват, че е спряно настъплението на Русия в североизточните райони на Украйна в Харковска област. Москва обаче ускорява натиска по други линии на фронта.

" Украинските сили за защита стопираха съветските войски в региона на Харков... Ситуацията е овладяна, контранастъпателни са в ход ", споделят от Генералния щаб на украинската войска, представени от осведомителната организация " Униан ".

Въпреки първичния триумф, " съперникът изцяло затъна в уличните боеве за Вовчанск и претърпя доста огромни загуби в щурмовите елементи ", споделя в обществените мрежи украинският главнокомандващ Олександр Сирски.

В опит да превземе града, Русия " сега реалокира запаси от разнообразни браншове, с цел да поддържа дейни щурмови интервенции, само че безрезултатно ", прибавя Сирски.

Украинският президент незабавно посети Харков, където се срещна с бойци и изслуша отчети на локалните управляващи и представители на специфичните служби.

Нов транш от военната помощ на Съединени американски щати

Междувременно Съединени американски щати оповестиха, че отпускат нов транш от гласуваната помощ за Украйна на стойност 275 млн. $. Пакетът включва муниции, ракети с огромен обхват, противотанкови оръжия, мини и артилерийски снаряди.

Миналия месец американските законодатели одобриха дълго отлагано съглашение за военна помощ за Киев в размер на 61 милиарда $ след месеци на разправии в Конгреса. Оттогава Вашингтон отпусна пет транша от помощта на Украйна.

Според държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън помощта от предходните траншове към този момент е достигнала до фронта.

Идтчник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР