Владиката Киприан извърши опелото на бившия кмет на Стара Загора

...
Владиката Киприан извърши опелото на бившия кмет на Стара Загора
Коментари Харесай

Първанов за Желев: Бе сред малкото примери за това, че добротата в политиката не е слабост

Владиката Киприан извърши опелото на някогашния кмет на Стара Загора и здравен министър

Старозагорският митрополит Киприан в съслужие със свещеници от локални храмове извърши през днешния ден по обяд опелото на умрелия при безразсъден случай някогашен кмет на Стара Загора и някогашен здравен министър доктор Евгений Желев. След това в словото си владиката дефинира умрелия като заслужен човек, заслужил старозагорец и примерен държавник.

Със стихотворението на Валери Петров " Хвърчащите хора " бе изпратен в последния му път доктор Евгений Желев. На траурната гала във фоайето на Старозагорската опера слово държа само неговият сподвижник и добър другар президентът Георги Първанов /2002-2012 г./. " Той беше един от дребното образци за това, че добротата в политика не е уязвимост. Беше въплъщение за човечност и извънреден другар - още един недостиг на новото време ", сподели Първанов пред събралите се пред ковчега стотици старозагорци. Той напомни, по какъв начин през 2003 година по гледище на старозагорския кмет доктор Желев трансформирали програмата за визитата на съветския президент Владимир Путин и вместо в Плевен, гостът пристигна точно на националния празник Трети март в Стара Загора, с цел да се поклони пред мемориалния комплекс " Бранителите на Стара Загора ".

На поклонението пристигнаха стотици старозагорци, другари и съратници на умрелия, измежду които и някогашни колеги-министри на доктора като Емилия Масларова, Румен Овчаров, Петър Мутафчиев и Румен Петков. Евродепутатът Петър Курумбашев също беше тук. Лично сервира своите съболезнования на брачната половинка на доктора доктор Анастасия Гребенарова, на щерка му Полина и на татко му Жельо, които одобряваха съболезнованията, и днешният кмет на Стара Загора Живко Тодоров. Преди да се поклони пред ковчега, той търпеливо изчака на опашката с огромен букет от бели хризантеми в ръка.

В залата бе прочетен съболзнователен адрес от президента Румен Радев, който споделя, че ще запомним доктор Желев освен като потвърден експерт, само че и като заслужен човек. Бе обявено, че събoлезнователни адреси са пристигнали от здравния министър проф. Николай Петров, от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Ненова и от парламентарната група на левицата, от столичния кмет Йорданка Фандъкова, от партия " Век 21 ", районното обединяване на общините " Тракия ", на което доктор Желев бе ръководител, от БЧК, от Съюза на ветераните от войните...

Поклонението продължи и след траурната гала, защото на опашката към момента имаше хора с цветя. След церемонията, която продължи над 3 часа, другари изнесоха на ръце ковчега с тленните остатъци на доктор Евгений Желев до катафалката под звуците на траурни маршове, изпълнени от общинския духов оркестър. На път за старозагорските гробища погребалната върволица мина постепенно по пешеходната зона на основната улица " Цар Симеон Велики " в символ на почитание към това, което доктор Евгений Желев направи за града през двата си кметски мандата.

Той бе заровен до почетния жител на Стара Загора военачалник Делчо Делчев, някогашен пълководец на Строителната дивизия в града, с който бяха положителни другари.

Д-р Евгений Желев почина неуместно в петък 3 месеца без 2 дни, откакто навърши 60 години. Той претърпя случай на вилата си в чирпанското село Яздач - при опит да фрезове почвата с японски трактор, който купил персонално и обичал да кара самичък, тежката над звук машина се обърна и го затисна смъртоносно. Неволни очевидци на случилото се били две момчета от Гълъбово, които в този миг му помагали да почисти микроязовира в парцела си. Те разказали, че за обяд докторът им пекал кебапчета, а след работа им заречен да пият бира. Инцидентът станал към 15,30 часа, с цел да извадят затиснатото от трактора тяло на доктора се наложило да извикат фандрома от близкото село. Когато го закарали в старозагорската болница, на която дълго време беше шеф, той към този момент бил умрял.

Съкрушени от загубата, другари на доктор Евгений Желев оповестиха, че тази вечер в 19,30 часа ще пуснат в негова памет в небето пред Старозагорската опера 1000 запалени китайски фенера. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР