Около 5 000 заявления за регистрация на хранителни добавки са

...
Около 5 000 заявления за регистрация на хранителни добавки са
Коментари Харесай

Нови 5000 хранителни добавки искат да стъпят на пазара

Около 5 000 заявки за регистрация на хранителни добавки са постъпили от началото на годината. Това разяснява Димитър Димитров , представител на Министерството на земеделието и храните, на брифинг пред Българска телеграфна агенция на тематика " Хранителни добавки - условия за регистрация, търговия и надзор ". Брифингът е проведен от съдружие " За налична и качествена храна ".

Това Димитров изложи като спомагателна информация към коментара на инженер Виктория Дойчева , представител на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Дойчева изясни, че питателните добавки не има свойствата на медикаменти , а по-скоро могат да подобрят хранителната диета на човек. Тя обясни и процеса на регистрация на една хранителна добавка, като уточни, че тя се вписват в БАХБ, като това е доказателство, че тази добавка предстои на надзор. Регистърът за добавките е публичен и всеки може да ревизира дали някоя е вписана. Вече и на опаковката би трябвало да има номера, с който е вписан продуктът в системата на БАХБ, както и регистриран обект, от който се продава, добави още Виктория Дойчева.

Още нещо, което би трябвало да е посочено на опаковката, е какъв брой грама или мг от витамините и минералите съдържа добавката, целесъобразната дневна доза, захарите, подсладители, какъв брой кофеин съдържа, в случай че има подобен, означи представителката на БАХБ.

Галя Викьова , заместител изпълнителен шеф на БАБХ, добави, че в етикетите на питателните добавки по никакъв метод не могат да се вписват лечебни свойства тъй като такива не имат. Но доста постоянно се злоупотребява с известните персони, които популяризират хранителна добавка без те самите да знаят, че са рекламирали такава.

От своя страна Димитър Димитров обърна внимание на законодателството в България, което с изключение на европейското, следва и потребностите на българското общество.

Георги Стоянов , представител огромна компания, която се занимава с хранителни добавки в Българи, акцентира, че тъкмо огромните компании имат най-голяма потребност регулациите.
 От БАБХ предизвестиха за рискова хранителна добавка за намаляване
От БАБХ предизвестиха за рискова хранителна добавка за намаляване

Хранителната добавка съдържа рисковото вещество сибутрамин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР