Включването на чуждестранен гражданин в списъците за федерално търсене е

...
Включването на чуждестранен гражданин в списъците за федерално търсене е
Коментари Харесай

Христо Грозев: Страхувам се да не бъда убит или отвлечен от някой, който иска да направи услуга на Кремъл

" Включването на задграничен жител в описите за федерално търсене е казус " - това показа проверяващият публицист от Bellingcat Христо Грозев пред Нова телевизия, откакто бе разгласен за търсене от Русия.

Българинът счита, че все още няма огромна възможност да се направи опит да бъде премахнат от съветските служби, само че се притеснява, че е допустимо някой оттатък тях да работи по самодейност и да опита да направи услуга на Кремъл:

" Знаем, че от години ФСБ имат голям проблем с нашите следствия и сме получавали сигнали от източници, които работят или си работили в съветските служби, да внимаваме с новите запознанства, с хора, които желаят да се срещнат с нас. Страхувам се от това, което на съветски назовават " ексцес на изпълнителя " - това някой да реши да свърши без да пита услуга на Кремъл и да аргументи гибел или да опита да ме отвлече. Това е по-големият риск в тази ситуация. "

Макар поради актуалното развиване на обстановката местонахождението му да е загадка, той разкри, че със фамилията си се е намирал на различен континент, когато е разгласен за интернационално федерално търсене в Русия:

" Реших да остана известно време там, само че дано да не конкретизираме. Поне от две-три години с сътрудниците в Bellingcat имаме необикновен режим на пътешестване с пазаруване на билети в последния миг, с цел да не може да бъде елементарно разгадано какво проверяваме. В случая, по-късно оповестяване нещата минават на друго равнище - с цел да се върна в Австрия, където пребивавам, ще би трябвало да трансформира забележителна част от билетите си, с цел да не попадна в териториално пространство на страна, която може да извърши услуга на Кремъл. Отсега нататък ще бъде доста по-сложно. "

Грозев не знае какво е породило включването на името му в листата на ФСБ, като юристите му в Русия също " не могат да схванат в какво тъкмо " е обвинен и упрекнат.

" Наех юрист от правозащитната организация " Агора ". Вече втори ден не могат да получат информация, " добави той.

Според него е доста евентуално да е привлякъл вниманието на съветските служби през 2016 година с следствието си на свалянето на малайзийския аероплан, след което серия от други разкрития.

" Всяка година вървях да образовам публицисти в Русия. През 2016 година, на излизане от страната ми беше комплициран черен щемпел, " споделя той. " През 2019 година наше следствие нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за ликвидиране в Берлин на чеченски емигрант. Практически нашето следствие беше главно доказателство в правосъдна зала, с което представител на ФСБ беше наказан до живот и сега той е в берлински затвор. И в края на 2020 година разкрихме кой е отровил Навални, само че и го направихме по метод, по който на практика унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който избрани указания са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, тъй че съм сигурен ”, сподели още Грозев.

Знае от съветската държавна медия, че е разгласен за търсене по съветския Закон за разпространение на подправени вести за " съветската военна интервенция " - названието, което Кремъл даде на нашествието си в Украйна.

Разследващият публицист бе разгласен за търсене на 26 декември, а на 27-ми - срещата с нея ще се организира на 29 декември.

Българската реакция обаче не бе най-бързата. " Два дни преди българското държавно управление да привика Митрофанова, три други държавни управления в Европа ми предложиха помощ, " показва Грозев. Към момента Холандия, Австрия, Швеция и Естония са изразили подготвеност да му окажат поддръжка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР