Включването на богати на антиоксиданти храни в менюто никога не

...
Включването на богати на антиоксиданти храни в менюто никога не
Коментари Харесай

5-те най-вкусни и най-богати на антиоксиданти храни

Включването на богати на антиоксиданти храни в менюто в никакъв случай не е било по-важно, защото замърсяването на въздуха, тютюневият пушек, ултравиолетовата радиацията, алкохолът и пържените храни, на които се излагаме всекидневно, ни излагат и на безчет източници на оксидативен стрес, породен от свободни радикали.

За благополучие, можем доста да подобрим отбраната на тялото си, като просто обогатим своя хранителен режим с повече антиоксидантни храни, които да му помогат да устои на непрекъснатата офанзива от свободните радикали.

В тази публикация ще разгледаме някои от най-ефективните и най-вкусните измежду тях, за да разберем за какво и по какъв начин тъкмо оказват помощ на тялото да пребори оксидативния стрес.

Храни, богати на антиоксиданти:

1. Горски плодове - Плодовете като ягоди, къпини, малини, боровинки и касис са едни от най-хубавите хранителни източници на витамини и фибри, които можеш да влючиш в менюто ти. Множество изследвания демонстрират, че постоянната консумация на горски плодове може доста да понижи равнищата на инфектиране в тялото, както и риска от развиване на сърдечно-съдови болести.

Силните им здравословни преимущества се дължат най-много на изключителните равнища на антиоксиданти в тези плодове – измежду които флавоноидите и добре познатият ни витамин С.

2. Черен шоколад -  макар че има настойчив, горчив усет, който не е за всеки, черният шоколад въпреки всичко може и елементарно да се добави към многообразие от здравословни рецепти за закуска, междинно хранене или десерт. И по този начин да се хареса на доста повече хора.

Какаото в състава му е богат хранителен източник на флавоноиди и процианидини – съединения, които непосредствено се свързват с укрепването на здравето на сърдечносъдовата система и усъвършенстват имунният отговор.

3. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци имат съществена роля в множеството здравословни режими на хранене. И с право!

Къдраво зеле (кейл), спанак, маруля, зеле и други – все познати храни, които може би приемаш поради ниското им наличие на калории и богатото на фибри. Но може би не предполагаш, че те зареждат и с значително количество антиоксиданти.

Спанакът е превъзходен образец от тази група - постоянната консумация на спанак потвърдено може да докара до понижен риск от развиване на затлъстяване, диабет вид 2, атеросклероза и даже по-сериозни болести (когато се комбинира с повсеместен здравословен режим на хранене).

В допълнение може да усъвършенства и функционалности на зрението и мозъка, с помощта на мощните каротеноиди в състава му (лутеин и зеаксантин).

4. Ядки - Те са много плътна на калории храна, само че въпреки всичко – потребна, в умерени количества. А и калориите в тях са главно от потребни мазнини, от които по този начин или другояче се нуждаем. Ядки също подкрепят антиоксидантния банкет.

Основните виновници и тук са каротеноидите, както и полифенолите и елаговите киселини. Все мощни антиоксидантни съединения. Като измежду ядките, най-богато антиоксидантно наличие имат орехите и пекана.

5. Боб, леща и други варива

Боба, лещата и граха надали ти звучат като топ антиоксиданти, само че е реалност, че заслужават мястото си в този лист, наред с нахута, соята и други сходни варива... Много от тези съществени хранителни артикули са освен измежду най-хубавите източници на фибри и растителен протеин, само че и на огромно количество полифеноли със мощни качества за хващане на свободните радикали.

В обощение…

Може би множеството от изброените тук антиоксиданти храни са ти познати и към този момент ги хапваш постоянно? Ако е по този начин е по този начин – отлично! Това не е инцидентно, защото тези храни са добре изследвани и тествани и потвърдено зареждат тялото освен с потребни хранителни субстанции, само че и с мощни антиоксиданти в битката му със свободните радикали.

Така тялото ти ще е все по-защитено и квалифицирано против оксидативния стрес с всеки идващ ден!

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР