Вкаменели останки от гигантски прилеп, живял преди милиони години са

...
Вкаменели останки от гигантски прилеп, живял преди милиони години са
Коментари Харесай

Древен гигантски прилеп е открит в Нова Зеландия

Вкаменели остатъци от великански прилеп, живял преди милиони години са открити в Нова Зеландия, заяви интернационален екип учени, представен от Франс.

Летящата мишка принадлежи към суперсемейството на прилепите, обитавали Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и евентуално Антарктида преди 16-19 млн. години. Зъби и кости на животното са открити покрай Сейнт Батънс, навътре в Южния остров в Нова Зеландия, където разкопките не престават към този момент 16 години.

Древният прилепът е бил три пъти по-голям от актуалните. Той е по-особен от днешните и тъй като с изключение на да лети, е можел да се придвижва по земята на 4 лапи и да копае дупки, с цел да търси храна.

Зъбите и растежът сочат, че прилепът е имал друг хранителен режим, който е включвал растения, само че и дребни гръбначни животни, за разлика от актуалните тревопасни летящи мишки в Австралия.

Според учените фосилът е измежду най-странните, които са откривали.

Сейнт Бартънс е нещо като „ гробище за праисторически домашни любимци “, където досега са открити голям брой разнообразни остатъци на разнообразни типове рептили, нелетящи птици, жаби, папагали, гълъби, костенурки и крокодили.

Преди към 500 млн. години териториите на Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и Антарктида са били свързани, последните остатъци от суперконтинента Гондвана. Когато материкът се разделя, климатът се охлажда и се образува ледената завивка на Антарктида, австралийските прилепи са принудени са се отделят братовчедите си в Южна Америка. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР