ВизиткаЙоханес Трийбс е партньор в Earlybird-X, един от фондовете за

...
ВизиткаЙоханес Трийбс е партньор в Earlybird-X, един от фондовете за
Коментари Харесай

Йоханес Трийбс, Earlybird: Оценките на стартъпите паднаха с между 20 и 40%

ВизиткаЙоханес Трийбс е сътрудник в Earlybird-X, един от фондовете за рискови вложения, част от огромния европейски фонд Earlybird. Трийбс и още четирима сътрудници ръководят общо 75 млн. $, които насочват към вложения в компании, излизащи от европейски университети. Трийбс е приключил в университета в Аахен в родната му Германия. Работил е като теоретичен помощник в университета сред 2009 и 2014 година През 2018 година съосновава фонда 5P Capital, който след това става част от Earlybird под името Earlybird UNI-X, или в резюме Earlybird-X. " Капитал " беседва с Трийбс в Брюксел по време на, проведено от, цифровото звено на Европейският институт по нововъведения и технологии (EIT).КомпаниятаEarlybird е един от най-големите европейски фондове за рисков капитал. Той е разграничен на четири подфонда - Digital East, Digital West, Health и Earlybird-X, които общо ръководят близо 1 милиарда евро. Последното огромно набиране на пари е от 2022 година, когато Digital West фондът съумява да събере 350 млн. евро за идващия си цикъл от вложения. През 2022 година другите фондове са вложили в общо 82 компании. Earlybird е и един от най-ранните вложители в българския еднорог Payhawk, както и в румънския UiPath. ВизиткаЙоханес Трийбс е сътрудник в Earlybird-X, един от фондовете за рискови вложения, част от огромния европейски фонд Earlybird. Трийбс и още четирима сътрудници ръководят общо 75 млн. $, които насочват към вложения в компании, излизащи от европейски университети. Трийбс е приключил в университета в Аахен в родната му Германия. Работил е като теоретичен помощник в университета сред 2009 и 2014 година През 2018 година съосновава фонда 5P Capital, който след това става част от Earlybird под името Earlybird UNI-X, или в резюме Earlybird-X. " Капитал " беседва с Трийбс в Брюксел по време на, проведено от, цифровото звено на Европейският институт по нововъведения и технологии (EIT).КомпаниятаEarlybird е един от най-големите европейски фондове за рисков капитал. Той е разграничен на четири подфонда - Digital East, Digital West, Health и Earlybird-X, които общо ръководят близо 1 милиарда евро. Последното огромно набиране на пари е от 2022 година, когато Digital West фондът съумява да събере 350 млн. евро за идващия си цикъл от вложения. През 2022 година другите фондове са вложили в общо 82 компании. Earlybird е и един от най-ранните вложители в българския еднорог Payhawk, както и в румънския UiPath. Как влязохте в бранша на рисковия капитал?
- Още бяхме в университета, когато със състуденти започнахме няколко компании, множеството в областта на превоза. Включих се и в няколко стартъпа като шеф. Оттам нататък започнахме да сътворяваме млади компании от нулата, множеството от които продадохме за сред 5 и 10 млн. евро. Почти всички бяха без външно финансиране. Тогава не разбирах нищо от рисков капитал. В един миг обаче си казахме, че би трябвало да създадем собствен личен фонд за вложения в компании, които излизат от университетите в Аахен, тъй като там непрекъснато се показваха хрумвания, нововъведения и надарени бизнесмени. Липсваха обаче парите. Така че създадохме 5P Capital - от " пет души " (5 People). Всичките бяхме инженери. Набрахме малко пари и инвестирахме дребни суми в компании в зародиш.

Тогава се свързахме с Earlybird и те харесаха концепцията за вложения в компании от университети. Съгласихме се, че би трябвало да създадем общ фонд и по този начин екипът на 5P Capital отиде в Earlybird. Никой не разпознаваше марката на 5P, тъй че го изоставихме. Малко по-късно създадохме фонда за сийд вложения, тъй като Earlybird е известна като вложител в ранните стадии на стартъпите.
Реклама Как наподобява структурата сега?
- Earlybird има няколко обособени фонда. Ние управляваме Earlybird-X, който държи 75 млн. евро. Същевременно работим в непосредствен контакт с създателите и сътрудниците на огромния Earlybird, който е доста по-стар фонд.
Какво се промени в областта на рисковия капитал през последните три години?
- Традиционните параметри, като добър екип и огромен пазар, към момента важат. Същевременно има и нови критерии, за които бизнесмените би трябвало да внимават. Нещата се трансформират доста бързо: макроикономическите индикатори да вземем за пример. Нека ви дам образец: оценките на стартъпите паднаха с сред 20 и 40%, според от стадия на развиване и от кое място е компанията. Инвеститорите са доста по-предпазливи. Преди две години можеше да набереш пари единствено с концепция, в този момент към този момент има повече внимание към стартъпите и инспекциите са надалеч по-дълбоки. Има значение какво тъкмо търсиш и на кой стадий търсиш пари - дали в този момент основаваш компания или търсиш мостово финансиране, или нещо напълно друго. Това дефинира от кое място тъкмо ще намериш пари.
Защо фондовете са по-засегнати, в сравнение с да вземем за пример фондовата борса и останалия финансов свят?
- Правилно, обществените пазари сега се оправят доста по-добре, в сравнение с фондовете за рисков капитал. Не съм специалист по фондовата борса, тъй че за мен също е малко необичайно. Германската стопанска система да вземем за пример е на ръба на криза, а показателите са в небесата. Не мога да отговоря съответно, само че съгласно мен стартъпите бяха доста надценени преди няколко години, повече, в сравнение с фондовия пазар. Оценките и вложенията в света на рисковия капитал вървяха единствено нагоре и това докара до сегашната промяна в оценките, която е сходна с тази на 2007-2009 година Сравненията, несъмнено, са сложни, тъй като би трябвало да вземеш поради доста неща - промишленостите, пазарите, даже самите стартъпи са разнообразни.

Ако гледаме стартъпите, излизащи от университети, там продължава да има задоволително на брой обществено финансирани стратегии. Екипите към момента основават страхотни нововъведения, въпросът е единствено, че плащаме по-малко пари, т.е. при по-ниски оценки. Ние имаме вяра, че след две или три години пазарът ще се върне на старите равнища. Кога тъкмо не знаем, само че имаме вяра, че ще се случи.
Реклама Какви компании търсите вие персонално?
- С екипа разделихме Европа на разнообразни географски райони. Аз давам отговор за Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Имаме генералистичен метод, не се интересуваме от някоя съответна промишленост. Търсим и програмен продукт, и хардуер. Аз персонално диря покупко-продажби в областта на индустриалните и климатичните технологии. Климатичните технологии в смисъла на акумулатори и водород да вземем за пример. При индустриалните технологии се интересувам от роботика, машини, автомобилната промишленост. Пазарите, в които фирмите се целят, би трябвало да са огромни, най-малко 20 милиарда евро, а самите стартъпи би трябвало да имат мощно неповторимо преимущество. Когато вършим договорка, вършим инспекция измежду към 10 представители на дадената промишленост, с цел да сме сигурни, че компанията в действителност взема решение бизнес проблем и някой би плащал за нейния артикул.
Какво ви е забавно в една компания?
- Най-важното си остава екипът. Търсим мощни екипи, такива, които се допълват взаимно. При доста от университетските компании виждаме прекомерно софтуерни екипи, т.е. всички са инженери. Ако вътре има и бизнес човек, това е доста по-добре. Наскоро инвестирахме в Greenlyte Carbon Technologies, компания, която желае да улавя въглеродни излъчвания от въздуха. Нейният създател Флориян Хилдебранд искаше да прави напълно разнообразни неща от всички останали. Той напусна предходната си работа, с цел да сътвори нещо, което има тежест. Обиколи редица университети, приказва с редица професори, събра страховит екип и чак тогава направи компания. Ето такива образци одобрявам.

Компаниите, в които влагаме, би трябвало да оферират освен малко по-добър артикул от останалите, а подобен, който да може да разрушава пазари. В случая с Greenlyte да вземем за пример компанията работи без спомагателна топлота, което другите не вършат. Те желаят да се разширят доста в идващите години, което при цена от 60 евро на звук въглеродни излъчвания, значи обилни доходи.
Има ли езикова или културна преграда, поради, че Европа не е едно място?
- Нашият фонд работи главно в Западна Европа, където няма културна преграда. Това, на което би трябвало да обръщаме внимание, е, че всяка страна има собствен друг жанр, което изключително доста проличава в университетите. Всеки университет работи по друг метод с интелектуална благосъстоятелност и локалните екосистеми. Това е главното предизвикателство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР