ВизиткаЯвор Стефанов е търговски директор на Кока-Кола ХБК България от

...
ВизиткаЯвор Стефанов е търговски директор на Кока-Кола ХБК България от
Коментари Харесай

Близостта до клиентите е сред най-големите предимства на "Кока-Кола ХБК България"

Визитка Явор Стефанов е търговски шеф на " Кока-Кола ХБК България " от пролетта на тази година. Той управлява повече от 400 експерти на компанията в страната и дава отговор за стратегическото ръководство и бъдещото развиване на комерсиалната активност на сдружението. Професионалният му път в " Кока-Кола ХБК " стартира през 2005 година като търговски представител. През миналите 17 години изкачва поредни стъпала в кариерата си и натрупа опит в региона на продажбите и комерсиалните умения. През последните години сполучливо внедрява нов модел на работа, с помощта на който компанията усъвършенства пазарните си дялове и уголемява навлизането в нови семейства. Явор Стефанов е бакалавър и магистър по " Стопанско ръководство " от Икономическия университет във Варна. В края сме на третата поредна спешна за бизнеса година поради коронавирусната пандемия и войната в Украйна. Каква е равносметката на " Кока-Кола ХБК България " за нея? Кои бяха главните провокации пред компанията и какъв е вашият отговор?
- Въпреки изброените провокации 2022 ще бъде втората поредна година на напредък за " Кока-Кола ХБК България " след сложната 2020, която всички ще запомним с коронавирусната пандемия. Вече следим цялостно възобновяване и напредък на пазара в NARTD (готови за консумация безалкохолни питиета - бел. ред.), по отношение на 2019 с близо 30% в стойност и 7% в размер съгласно Nielsen.

Ако би трябвало да опиша с една дума главното качество, което проявихме през последните три години по отношение на изменящата се среда, тя би била " адаптивност ". Ръководихме се всекидневно от две съществени цели - да останем надеждният сътрудник, който клиентите ни добре познават в наше лице, като сме по-близо от всеки път до тях, и второ, само че не и по значение - да продължим да бъдем виновният шеф, за който грижата за чиновниците и съхраняването на екипната среда постоянно са били главен приоритет.

Гордеем се, че в този интервал успяхме да осигурим наличност на нашите артикули при затруднени вериги на доставки, запазихме постоянна комерсиална мощ на пазара и продължихме да влагаме макар непрестанно възходящите разноски - през 2022 лансирахме 12 нововъведения в безалкохолни питиета, като по този метод към този момент оперираме с над 180 продукта и опаковки в този сегмент. Продължаваме да развиваме и нашето 24/7 портфолио, като бизнесът с кафе и премиум алкохол в България е един от най-силните в групата на " Кока-Кола Хеленик ". Успех, който е вероятен единствено с общите старания на същински обединен екип и лоялността на нашите сътрудници.
Реклама Завършващата година е и първата за вас персонално като търговски шеф на " Кока-Кола ХБК България ". Кои от концепциите и задачите си успяхте да реализирате през тези 9 месеца?
- През моя взор 2022 година беше зареждаща, предизвикателна и най-много отплащаща напъните. През миналите повече от 17 години, в които съм част от " Кока-Кола ХБК България ", съм се убедил, че най-ключовото умеене е да можеш да съхраняваш и да предаваш към екипа високо равнище на сила за всичко, което правиш - непрестанно да предизвикваш status quo, да търсиш по-ефективни способи за постигането на общите ви цели, да експериментираш и да опитваш нещо ново постоянно когато ти се удаде опция. А всичко това се случва, когато откровено харесваш това, което правиш, то ти носи задоволство и имаш екипна принадлежност.

Няма да укривам, че правейки равносметка, съм благополучен с постигнатите бизнес резултати. За миналите 9 месеца имаме растеж на продажбите, достигайки най-високи равнища за последните 14 години, и рекордни доходи от стъпването на Coca-Cola Hellenic в България. Но ще запомня годината и с човешкото лице на бизнеса - със мощно ангажирания ни търговски екип, със забележителния растеж по отношение на предходната година на възприятието за ангажираност на сътрудниците в последното ни вътрешно изследване и с потвърдено огромната преданост от страна на нашите клиенти. За мен това постоянно са били трите предпочитани стълба, които стоят в основата на триумфа на всяка комерсиална организация.

Истината е, че една компания, даже такава с мащаба и известността на " Кока-Кола ", не може да пожъне триумфи без поддръжката на своя екип и сътрудници. Заедно доказахме, че провокациите в действителност ни сплотяват и ни вършат по-силни и единни. А това ни оказва помощ да продължаваме да следваме задачите, които сме си сложили, и да усещаме задоволство от заслужените триумфи.
Каква е продуктовата " празнична стратегия " на " Кока-Кола ХБК България "? Какво ново ще предложите на хилядите си клиенти?
- Всички знаем, че " Кока-Кола " обичайно има доста мощна връзка с Коледа. Както всяка година, по този начин и в този момент сме в разгара на извънредно атрактивна потребителска промоция, активирайки на пазара опция за над половин милион награди за консуматорите, които да ги заредят с още празнично въодушевление. Наред с традицията обаче за нас е значимо да предлагаме разнородни оферти и в останалите категории, с които работим. Разбира се, подготвили сме специфични изискани издания на премиум алкохолните ни оферти - дарове, които може да отвориш повече от един път.
Реклама
Продължаваме и с изненадите, като от началото на 2023 година ще предложим новото допълнение към нашето 24/7 портфолио - Proper № Twelve Irish Whiskey, създаденo от звездата на UFC и професионален боксьор Конър Макгрегър. Само за две години от стъпването си на пазара марката справедливо се трансформира в четвъртото най-продавано ирландско уиски в света, а " Кока-Кола ХБК България " е първият пазар от Групата ни, който има права за дистрибуция на марката. Вярвам, че както сътрудниците ни, по този начин и потребителите ще го оценят.
Компанията е чудесно позната с продуктите си и със мощно обичайно наличие на пазара. Променят ли се обаче и по какъв начин настройките на потребителите и търсенето на пазара? Какво ново изискват новите генерации клиенти, младежите, които се стремят към уместен метод на живот?
- България към момента е обичаен пазар, само че с бързи промени в консуматорските привички и настройки. Ето за какво стремежът ни е да предложим на потребителите 24/7 портфолио, което да им дава всяка напитка, от която се нуждаят - от безалкохолни негазирани артикули и минерална вода за ежедневна приложимост, през газирани питиета и кафе до първокачествен алкохол.

За нас мнението на хората е от голямо значение и ние непрестанно следим промените в техните желания. Стремим се да им предложим разнороден избор - разнообразни комбинации от усети, разнообразни размери на опаковките и разнообразни равнища на добавена захар. Coca-Cola без захар пораства по отношение на 2021 година, само че виждаме още капацитет във връзка с каузи й от общо употребяваните газирани питиета. В тази връзка най-голямата вест на 2022-ра беше лансирането на " Coca-Cola Лимон без захар ", която за малко време завоюва потребителите, и е резултат от уговорката, който поехме до 2025 година - да разширяваме портфолиото ни от питиета без добавена захар, както и да продължим да понижаваме наличието на захар в продуктите, които към този момент предлагаме на пазара. Голямо достижение е, че през последните 5 години безалкохолната промишленост в България към този момент е понижила с повече от 15% калориите в своите артикули.

Наблюдаваме и ясно изразен тренд на премиумизация в хорека канала, където портфолиото на Schweppes заема съществена роля - през идната година ще изненадаме потребителите с нововъведения под марката и също по този начин ще продължаваме да развиваме мотива за консумация на коктейли и миксирани питиета в заведенията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР