Визитка Проф. Донка Байкова е водещ експерт по хранене и диететика

...
Визитка
Проф. Донка Байкова е водещ експерт по хранене и диететика
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова: Месото е най-естествената храна на човека

Визитка

Проф. Донка Байкова е водещ специалист по хранене и диететика в България. Специализирала е в Германия, Украйна, Унгария, Словакия. Преподава в Медицинския университет в София и в Националната спортна академия. Експерт и съветник към Министерството на здравеопазването по проблемите на здравното законодателство. Ръководител е на Национален мониторинг на храненето на популацията в България (2004), взе участие и в създаването на Национални рекомендации за здравословно хранене популацията. Има над 200 изявления в наши и непознати научни списания.

***

- За или срещу вегетарианството сте, проф. Байкова?

- Не мога да отговоря еднопосочно. Като представител на здравната компетентност „ Хранене и диететика “ мога да кажа позитивните и негативните страни на двата режима на хранене – вегетарианския и смесено, уравновесено ястие.

Има няколко типа вегетариански режими. Единият изключва единствено месото, а позволява риба, яйца, мляко и млечни творби – това е лакто(млечни храни)-ово(яйчени храни)-рибо вегетариански режим. Той е доста добър и здравословен. Добре уравновесен може да бъде и лакто-ово режимът. Лакто вегетарианският режим, позволяващ единствено мляко и млечни храни - мисля, че той е най-разпространен, - към този момент крие опасности от някои хранителни дефицити. А веганският, позволяващ единствено растителни артикули, съгласно нас, експертите, е с най-голям риск. През последните години се появи и суровоядството. То също е много рисков модел на хранене.

- Значи включването на месо в менюто е естественото, естествено хранене на човешкия организъм. Човекът е див звяр, нали по този начин?

- Абсолютно. Предшествениците ни, от които сме произлезли, са били ловци и са се хранили с месо. Хранителните пирамиди на здравословното хранене по целия свят съдържат едни и същи групи храни. В тези пирамиди на всички народи има клетка на белтъчните храни – и тя, клетката на животинските храни, е разграничена на две кутийки: в едната са мляко и млечни творби, в другата - месо, риба и яйца. Защо са разграничени? Защото в млякото и в млечните артикули се съдържа най-биоусвоимият от човешкия организъм калций. Калцият е нужен за развиването на костната система и съзъбието и за тяхното поддържане, за поддържане на клетките, на кръвното налягане, на мозъчната функционалност и така нататък Калций има и в растителните храни, само че във форми, които не се усвояват от индивида. Отива пренос с фекалиите на открито.

Но млякото и млечните артикули съдържат нищожно количество желязо, а то е належащо за кръвотворенето. В другата клетка – месото, рибата, яйцата, и то в жълтъка на яйцата, има биоусвоимо желязо. То се включва непосредствено в хемоглобина, а хемоглобинът придвижва кислорода до клетките, т.е. е доста значим за клетъчното хранене.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР