ВизиткаПроф. д-р Васил Червенков, дм, е началник на Клиниката по

...
ВизиткаПроф. д-р Васил Червенков, дм, е началник на Клиниката по
Коментари Харесай

Важно ли е изследването на D-dimer при и след COVID-19

ВизиткаПроф. доктор Васил Червенков, дм, е шеф на Клиниката по съдова хирургия в " Аджибадем Сити клиник Болница Токуда ". Завършил е медицина през 1987 година в МУ - София. От 1988 година е помощник в УМБАЛ " Св. Екатерина ". През 1992 година покрива условия за клиничен достъп в Съединените щати и е сертифициран от ECFMG, а след година покрива критериите на FLEX. След отсъждане на компетентност " Обща хирургия " в България продължава клинична специализация " Кардиоторакална и съдова хирургия " в Carolinas Medical Center, Charlotte, NC. През 1999 година му е присъдена компетентност " Съдова хирургия ", след което 2001-2002 година специализира " Ендоваскуларно лекуване на периферни съдови болести " в същия център в Съединени американски щати. След завръщането си в България пази дисертационен труд в региона на хирургичното лекуване на запушванията на подбедрените артерии и му е присъдена научно-образователната степен лекар по медицина. Редовен член е на Европейското сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия. Преди постъпването си в МБАЛ " Токуда Болница София " е основен помощник в Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ " Св. Екатерина ". Проф. Червенков е ръководител на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и съпредседател на Българското сдружение по ендоваскуларна терапия. ВизиткаД-р Емил Белински е доктор - експерт в Клиниката по съдова хирургия в " Аджибадем Сити клиник Болница Токуда ". Д-р Белински приключва магистратура медицина в Медицинския университет - София, през 2015 година През 2016 година стартира своята специализация по съдова хирургия в " Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда ". Проявява многолюден интерес към комплексното лечение на мъчно зарастващи, атонични рани и формите на диабетно ходило и минимално инвазивните и естетични способи при хирургията на разширени вени. Член е на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.
В изискванията на разрастваща се поредна вълна на заболяемост от COVID-19 от ден на ден хора търсят здравна помощ по отношение на затрудненията след преболедуване. При минимум 40% (1) от пациентите, приети в болница с COVID-19-инфекция, се следят венозни тромбози, което постанова рутинното потребление на антикоагулант в лечението по време на болничния престой.
Как обаче стоят нещата след изцеление на инфекцията
Много постоянно в кабинета по съдова хирургия се срещаме с пациенти, които персоналните лекари насочват за консултация във връзка нараснали стойности на D-dimer след преболедуване. Tогава пред всеки съдов експерт стои въпросът какво да бъде последващото държание.
Реклама За или срещу антикоагулантната терапия
D-dimer-ът всъщност е дребен протеинов откъс, получаващ се от разграждането на фибрин в организма. Той е доста сензитивен, само че за жалост не е характерен.

Повишени равнища на D-dimer в кръвта се срещат при венозна тромбоемболия (венозна тромбоза и белодробна тромбоемболия), само че също и при остро инфектиране, дисеминирана интраваскуларна коагулопатия, аортна дисекация, захапване от отровна змия, бременност, при някои злокачествени болести, при контузия, при чернодробно заболяване (намален клирънс), при сърдечни болести, в случай че има високо равнище на триглицеридите, при нараснал серумен ревматоиден фактор, хемолиза, след хирургична интервенция и при възрастни пациенти - над 80 години.

В съдовата хирургия D-dimer-ът има негативна планирана стойност от 100% (диапазон 97-100%) и е утвърден от FDA за изключване на остра белодробна емболия и тромбоза на дълбоките вени.

Според гайдлайн, утвърден от БНДСЕХА (Българското национално сдружение по съдова ендоваскуларна хирургия и ангиология) за лекуване на дълбоки венозни тромбози от 2012 година, в случай че пациент има недоволства от оток, тежест, дискомфорт, напрежение в крак, само че при клиничен обзор и проучване с еходоплерсонография на съдове на долни крака не се диагностицира венозна тромбоза, при нараснала стойност на D-dimer се предлага терапия с антикоагулант.
Реклама Тромбозите, с които се срещнахме
В нашата клинична процедура от септември 2020 година до септември тази година бяха диагностицирани и лекувани над 20 пациенти с постковид венозни и над 50 пациента с постковид артериални тромбози. Тези съдови тромбози са следени в период от пет до 100 дни след острата фаза на болестта.

Въпросът, който вълнува всички медицински експерти сега е дали това може да бъде избегнато. Предположенията, че причина за съдовата тромбоза е възпалителната реакция на съдовата стена, бяха отхвърлени през октомври, когато изследвания демонстрираха, че вирусът не нападна клетките на най-вътрешния пласт на съда, а в действителност възпалителната реакция - отговор на организма на инфекцията, е факторът, водещ до формиране на тромбите.

Тази възпалителна реакция е и причина за покачването на цената на D-dimer. (1)

Както е известно, профилактиката е едно от oсновните и най-силни посоки в медицината. Използването на знанията и ресурсите, с които разполагаме, разрешава оптимално точна преценка и застраховане на рисковите фактори самостоятелно за всеки пациент.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Медиа и реклама 3 Енергетика 1 Градове 2 Здравеопазване 3 Медиа и реклама 1 Енергетика Реклама
По отношение на лечебния метод в клиничната си процедура сме възприели държание, съгласно което
Не неглижираме нарасналите стойности на D-dimer
Важно е да се знае, че едно лабораторно проучване в никакъв случай не е задоволително да сложи диагноза и не трябва да бъде интерпретирано своеволно от пациента. Разглеждайки всеки случай поотделно, в унисон с самостоятелните особености на пациента, ние взимаме поради първо клиничното положение. Назначаването на голям брой спомагателни проби въз основата на изолиран висок D-dimer, без други насочващи признаци и резултати от инструментални проучвания, води до нараснал риск от слагане на неверни диагнози, лечебни проекти и непотребен финансови товар върху пациента.

Липсата или съществуването на симптоматика от страна на съдовата система са главният фактор в преценката за атикоагулантна и/или антиагрегантна терапия. Информативна стойност има и степента на отклоняване на индикатора. Повишаване на D-dimer с 20-30% има една тежест, а петкратно повишение да вземем за пример сигнализира за по-сериозни проблеми.

Не бива да се не помни, несъмнено, и рискът от кървене при приложение на този вид лекарства - при използването на перорални антикоагуланти рискът от огромно, значимо кървене варира от 0.5 до 5%.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Тезата за използването на антикоагуланти има и съперници, чието мнение се базира на неналичието на съдова патология, която да обезпечи покачването на индикатора, както и неговата неспецифичност. Според изследвания е допустимо по-високите стойности да се обяснят с тежестта на възпалението по време на COVID-19 зараза. (2) Емпирични наблюдения демонстрират корелация сред тежестта, продължителността и прогнозата на болестта и отклоненията в стойностите на някои кръвни индикатори. Пример за това не е единствено D-dimer. Феритин, лактатдехидрогеназа, фактор на декор Вилебранд, чернодробни ензими и лимфопения също са част от палитрата на Коронавирус присъщите промени в лабораторните индикатори на пациентите. Разглеждането на един аспект от положението на пациент, изолирано от клиничната картина и останалите параклинични проучвания, може да подведе преценката на лекаря.
Източник: Shutterstock
Друг фактор, който би трябвало да се вземе под внимание, е, че има
Голямо многообразие от проби за D-dimer
с огромна вариабилност в метода, по който те регистрират резултатите си. Една от главните е разликата в мерните единици (D-димерни единици - DDU) или фибрин еквивалентни единици - FEU, референтните им стойности и безспорните мерни единици (mg/L, ng/mL, μ/mL). Това попречва обобщаването на резултатите от другите изследвания, свързани с този лабораторен индикатор и потреблението му като ясна граница за взимане на решения.

Също по този начин, както споменахме, високите равнища на D-dimer не всеки път са породени от проблеми на кръвосъсирването и могат да бъдат породени от други положения, които включват бременност, сърдечни болести или скорошна интервенция.
Заключение
D-dimer-ът е един от основните, само че не и единственият инструмент в практиката на съдовия експерт. Неговото интерпретиране е належащо и потребно в подтекста на лекуване и профилактика на съдово болните пациенти. Изолираното следене на D-dimer, както и на други обособени лабораторни индикатори, не е задоволително информативно и пълноценно проучване, въз основата на което да се вършат заключения и да се дефинира систематичната терапия на пациентите.

1. and from UQ`s and from UQ`s

2. Berger J Kunichoff D Adhikari S et al Prevalence and Outcomes of D-dimer elevation in Hospitalised Patients with COVID-19 Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology 2020;40:2539-2547
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР