ВизиткаИвайло Филипов е изпълнителен директор на Информационно обслужване от 2015

...
ВизиткаИвайло Филипов е изпълнителен директор на Информационно обслужване от 2015
Коментари Харесай

Ивайло Филипов: В държавата липсва капацитет и познание как да се улеснят гражданите и бизнеса

ВизиткаИвайло Филипов е изпълнителен шеф на " Информационно обслужване " от 2015 година насам. В края на 2019 година компанията, която е 99.9% държавна благосъстоятелност, бе вписана в Закона за електронното ръководство (ЗЕУ) като народен систематичен интегратор и само обслужващо сдружение за някои институции, измежду които Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването, Национална агенция за приходите и други като Националната здравно-информационна система (НЗИС) и Електронната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС).
Две години откакто бяха признати измененията в ЗЕУ, каква е равносметката за " Информационно обслужване?

- Две години и два месеца откакто " Информационно обслужване " бе избрана за народен систематичен интегратор, създадохме основата на електронното опазване на здравето. Показахме, че казусът не е толкоз огромен, той е явен и с целенасоченост и пълномощия можем да стигнем до 30-годишната фантазия за електронно опазване на здравето.

Преструктурирахме компанията, тъй че да изпълняваме тези функционалности като систематичен интегратор за няколко основни държавни структури - Министерството на финанси, Национална агенция за приходите, Министерството на здравеопазването, Агенция по вписванията (АВ), Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Направихме чисто нови комуникационно-информационни инфраструктури за Национална агенция за приходите, АВ, Министерство на външните работи и така нататък, напълно подменихме тяхното съоръжение от равнище компютър до главните им центрове за данни. В някои от тях над 10 години не бе вложено нито един лев. Внедрихме ограничения за киберсигурност.
Реклама
Извън компанията имахме опция да работим в големи структури като Национална агенция за приходите, които съставляват сериозен интерес за киберпрестъпниците. На уеб страницата на компанията сме разгласили задълбочена презентация по тази причина какво сме постигнали като финанси на компанията, като основни системи на страната. Това са системи, които през последните 20-30 години се работеха, само че не се стигаше до краен резултат. Ние успяхме, тъй като се намираме сред администрацията и частния бранш и имаме систематични знания по бизнес процесите в страната - по какъв начин те могат да бъдат изменени и усъвършенствани, с цел да има в последна сметка резултат освен за страната, а и за бизнеса и жителите.

Един подобен образец е платформата за публични поръчки. От 2020 година тя работи дейно. Първите шест месеца работеше с над 110 възложителя - централната власт, няколко общини, АЕЦ " Козлодуй ". От юни 2020 година по време на пандемията ние направихме образования за всички възложители в страната и в този момент се употребява от всички тях. Централизирана, електронна платформа, с задоволително равнище на криптиране на данните. Към сегашния миг имаме над 35% предложения, подадени отвън общоприетото работно време. Това значи, че хората от една страна освен икономисват от хартия, само че и не бързат да стигнат до съответната администрация. Спестяват си и влизането в държавната администрация и на моменти нелюбезното отношение от нея. Не на последно място, могат да пуснат офертата си от всяко място в света. Държавната администрация действително работи непрекъснато, всекидневно.

Извън функционалността ни на систематичен интегратор, изградихме Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС). Тя е многофункционална, тъй като процесите в правосъдната система се водеха от разнообразни практики. Ние успяхме да изградим такава система, дружно с Висшия правосъден съвет (ВСС), с доста старания и доста професионални диалози на равнище обособени съдилища, съдии, деловодители. Да изучим всички процеси и взаимовръзките им, да надградим системата и тя сега да работи във всички 153 съдилища, а да се употребява в 152 съдилища - изключението е Върховния касационен съд (ВКС). Причината Националната здравно-информационна система (НЗИС) да се случи в относително къси периоди беше ковид или опцията да се работи от една компания по закон, или и двете?
- Аз съм уверен, че в никакъв случай повода не е единствено в един фактор. Тук имаме най-малко два фактора: от една страна акселерацията на потребление на технологии в държавната администрация в резултат на ковид даде опция да не се върви физически при персоналния доктор за изписване на рецепта, от друга компетенциите на компанията - съществени, задълбочени знания по процесите в страната. Това, че имаме опция да обслужваме НЗОК и в същото време да имаме контракт с Министерство на здравеопазването ни разреши да гледаме цялата картина в опазването на здравето, процесът от начало до край. В момента електронните предписания са тези, които се покриват от НЗОК. Ние имаме подготвеност да пуснем и бялата рецепта и всички други типове предписания. Трябва да има и подготвеност от страна на софтуерните компании, които се занимават с обслужване на опазването на здравето, както и крайните консуматори - лекарите и лечебните заведения. Акселерацията се случи и от единия фактор - коронавирус рецесията, и от функционалната и софтуерна експертиза на компанията като втори фактор. Планът на министър Божанов е за ударна цифровизация тази и идната година. Има ли " Информационно обслужване " задоволителен потенциал, като брой софтуерни разработчици, с цел да напише нужния " държавен код "? Реклама
- Въпросът съгласно мен има по-различен отговор. Пред държавната администрация има голяма софтуерна бездна освен като вложения в компютри и системи, само че и като способени хора, които владеят тези технологии. Държавата би трябвало да си даде сметка по какъв начин желае да действа, в случай, че през тази и предишните години ясно се появи, че структурите в държавната администрация нямат задоволително експертиза. Не единствено като количество, само че изключително и като качество. Количество няма - на пазара, освен в страната, освен в " Информационно обслужване ", само че и в частния бранш, тази липса е ясно разпозната.

В страната е още по-зле ситуацията, тъй като освен заплащането е по-ниско, само че и чисто репутационно не е добре да работиш за страната. Не единствено от промените в ръководството, а и от резултатите на държавните структури. Никой себеуважаващ се специалист не би желал да се самооприличи с резултати, които не са ясно употребявани и оценени от пазара. Когато казвате " страната ", това включва ли " Информационно обслужване "?

- " Информационно обслужване " като конструкция на страната - компания с държавен капитал - е с малко по-голяма независимост. Тук специалистите и сътрудниците не сме държавни чиновници, а чиновници на комерсиално сдружение. Въпреки това, като част от страната, през годините, а и сега, компанията страда чисто репутационно от това, че работи за страната и е държавна благосъстоятелност. Финансовият проблем при нас не е толкоз ясно изразен - да, не получаваме това, което се получава в частните компании, които работят за чужбина, само че имаме искания през годините да усилваме приходите. За последните седем години те са се вдигнали три и половина, четири пъти. Остава чисто репутационният проблем. Когато ние работим с държавните структури, в огромна част от тях има липса на потенциал и знание какво би трябвало да се случи, с цел да се улеснят жителите и бизнеса. Или отвращение това да се случи, приемете го непосредствено. И това отвращение е тъй като хората ги е боязън от новото, боязън ги е да придобият нови познания и дали ще бъдат основни в структурите, както са били до момента.

Когато IT специалисти на приблизително или високо равнище стартират да приказват с тези хора от държавни структури, не устоят много-много. Въпреки това успяхме и продължаваме да съумяваме. И преди, и в този момент, сме имали поддръжка на високо политическо равнище да осъществяваме системи, които имат доста явен краен резултат: гласност, бистрота, успеваемост и досегаемост. Питам ви, тъй като в диалога ни с министър Божанов той дефинира точно имиджа като главен проблем на " Информационно обслужване ". Как може да бъде решен той от ваша позиция?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Ритейл 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Свят Реклама
- Имиджовият проблем на компанията или въобще на страната може да бъде решен единствено по един метод: доста сериозна работа с ясно изразени крайни резултати. Само с работа и професионализъм, единствено с ясни и съответни резултати, репутацията на тази компания и на страната може да бъде изменена.

На последно място желая да отбележа, че когато предходната година ни нападнаха с DDoS офанзиви, доста хора не повярваха на размера им. Нашата компания има вложения в тази сфера и то не от тази година, а от локалните избори 2015 година, когато за пръв път бяхме атакувани по този метод. После придобихме технологии, знания, тъй че да управляваме релативно естествени за България офанзиви. За да стигнем до октомври месец, когато бяхме атакувани и имахме опция да следим най-сериозната офанзива към България. Атака, която надвишава общия трафик на всички интернет снабдители в България. Само с вложения и придирчивост - освен да придобиеш нещо, само че и да го управляваш и ползваш професионално - се реализират резултати. Оттам нататък репутацията се обръща. Тези офанзиви виждате, че не са единствено към нас, а и към частни структури (по същия метод бяха атакувани уеб страниците на " Капитал " и " Дневник " през януари 2022 година, в същия миг, в който бяха атакувани и уеб страницата на Народното събрание и компании като " Борика " - бел. ред.).

Другото е прозрачността - с транспарантни процедури, с минимални ценови равнища, с реализиране на спестовност от мащаба и резултатност за тези държавни структури, които са ни се доверили. Когато една конструкция желае да придобие високи равнища на киберхигиена, това няма по какъв начин да стане със остарели операционни системи. Това постанова подмяната на персоналните компютри, а те би трябвало да са с минимални дадени параметри, с цел да може върху тях да се конфигурира съответния съответен програмен продукт. Ние предходната година подменихме компютрите в Национална агенция за приходите, АВ, Агенция " Митници ", " Спешна помощ " и ред други места. На тези компютри достигнахме ценови равнища, където няма на никое място другаде в страната. За две години сме провели над 270 публични поръчки. По тях има общо една пусната тъжба, поради позволена вътрешна неточност. Поръчката беше прекъсната по моя заповед още преди да дойде жалбата. Понесли сме си отговорността и сме си създали изводите. Това са поръчки за общо 120 млн. лева за последните две години. По отношение на киберсигурността: въпросът е да отблъскваме по-ефективно офанзиви или да разберем от къде идват и какъв е по-големия план? Както споменахте, имаше офанзиви против вас, против his.bg, против " Капитал ", против уеб страницата на Народното събрание, против други частни компании. Има ли информация дали това е проведено или не?

- Ще допълня към предходния въпрос, тъй като двата въпроса са свързани. Атаките бяха разследване от въвеждането на зеления документ. Как се усъвършенства репутацията на тази компания? България беше първата страна от общо седем, която се интегрира в системата на Европейски Съюз за зеления документ, над месец преди да стартира да се употребява интернационално на 1 юли. Това също усъвършенства репутацията.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Относно киберсигурността, това е всекидневие, бизнес. Колкото повече се развиват технологиите, толкоз повече ще са офанзивите. Не всекидневие, а ежечасие. Структурите би трябвало да влагат в придобиване на технологии и пълномощия. Не на последно място, би трябвало да спрем да се разделяме на " държавна администрация ", " частен бранш " и така нататък В киберсигурността би трябвало общ фронт. Атаките против нас, против вас, са едно и също. Те целят едно и също - репутационно да обиден дадена конструкция. Така че е хубаво да седнем на една маса, само че да седнем единствено специалисти. Такива, които знаят какво е, изпитали са го на гърба си и знаят по какъв начин страната да върви напред. Много страни управляват на равнище снабдители, които доставят интернет. В България те са над 500, т.е. ние на това равнище мъчно ще направляваме входящия трафик. Защото в случай че приказваме за DDoS офанзиви, те са от този тип, които задръстват канала и не дават опция да се потреблява услуга. Не са офанзиви, които източват данни, което е доста по-тежко репутационно.

Трябва да имаме готови специалисти, би трябвало да създадем общественост и просвета на общественост сред частни и държавни структури. Защото опасността е една и съща. Но трябват правила и политики, а освен да го означаваме като офанзива. Утре офанзивата ще е доста по-голяма, тъй като устройствата по света стават от ден на ден и повече. Разходите стават по-големи, репутационните вреди стават доста по-големи. Доколко скокът в приходите през последните две години се дължи на смяната в закона и надлежно статута на компанията?

- Промените в ЗЕУ се одобриха през ноември 2019 година До края на 2019 година компанията усъвършенства екипа си и стигна до към 450 специалиста при 34 млн. лева доходи. Стартирахме с към 600 души и към 20 млн. лева доходи. Тоест за към 4-5 години направихме 50% растеж на приходите с 25% по-малко хора. Разбира се, акселерацията на приходите пристигна с новите задължения по закон. Първата цялостна година достигнахме 85 млн. лева, а предходната - над 111 млн. лева доходи.

Това са чистите цифри, само че зад тези доходи стоят доста работа, експертиза и отговорност. Не единствено доставки на хардуер и програмен продукт, само че и успеваемост, подплатена с причини коя технология да внедрим, за какво тази технология и така нататък Ние управляваме процеса по отношение на потребността - каква потребност има една конструкция в този момент, каква ще има в бъдеще, по какъв начин да бъде предпазена.

Да, има значителен скок в приходите ни и финансовите ни индикатори. Дивидентът и генерирането на облага на компанията също е сериозен, надлежно и дивидентът, който заплаща компанията на страната. Ние имаме искания, че работим дейно, макар че сме държавна компания. Една софтуерна-аутсорсинг компания работи на планов принцип. Една продуктова компания работи съгласно личния си пазар. На какъв принцип работи " Информационно обслужване "?

- Бизнесът ни е разположен към систематичната интеграция. От края на 2019 година досега сме върнали равнищата на специалисти към 600, само че сме ги върнали с доста по-високи квалификации от това, което бяха преди време. Например, преди години имахме счетоводители и касиери във всеки един клон, в този момент цялата компания има седем счетоводители. Вместо 30 счетоводителя, в този момент имаме 30 специалиста. Знаем какво имаме да работим и какво ще пристигна, тъй като сме в тясно съдействие със структурите на държавната администрация, за които отговаряме. Заедно с тях създаваме проектите за развиване и знаем какви системи са нужни.

Това, което се промени от края на предходната година, е, че настоящето държавно управление пристигна със сериозна упоритост за къс интервал от време да вкара избрани технологии за доста по-кратък интервал от време, в сравнение с до момента. Част от тези неща се надяваме да ги поемем ние. За част от нещата ще търсим поддръжка от частния пазар. Не би трябвало по никакъв метод да стопираме опцията страната да се развива съгласно размера и компетенциите на тази компания. По-скоро с основни планове, като правораздаването и опазването на здравето, се занимаваме самостоятелно. Други, които не считаме за толкоз основни и сериозни, ние управляваме през публични поръчки, само че цялата отговорност носим ние. Променя ли се нещо за вас, откакто към този момент не сте към Министерството на превоза, а към новото Министерство на електронното ръководство? Забелязвате ли разлика?
- Новото министерство към момента се структурира и се надяваме когато минат измененията в закона, да има изясненост във връзка с законови процеси. За пръв път има министерство, което ще даде ясна индикация за ускорено развиване и смяна на страната в посоката на електронното ръководство. Липсата на нужда един човек, който има да вземем за пример рецепта, финансирана от НЗОК, да иде в аптеката с хартия, да се върне и след това аптеката да иде при касата, е нещо, което се надявам да мултиплицираме. Така както ние си представяме, че би трябвало да наподобява пациентското досие в края на 2022 година ще стане с поддръжката на министерството. Да има съответен човек, който да е на равнище министър, да може да се приказва с неговите сътрудници на равнище Министерски съвет и компанията да има тази поддръжка, е скъпо. Министър Божанов споделя, че за доста неща има електронни услуги в България, само че те не се употребяват и разпространяват. В чие поле пада отговорността услугите, създадени от " Информационно обслужване ", да бъдат разпространявани?
- Ние се намираме в една деликатна обстановка, в която компанията създава електронни услуги и системи, само че в това време не е техен притежател. Изцяло разчитаме на това притежателят, страната, да осъзнае изгодата от тази система и да стартира да я постанова. С къси анонси към медиите ежеседмично представяме това, което сме създали, само че те имат единствено осведомителен темперамент. Не желаеме да вземаме тези функционалности на страната или на съответния държавен орган. Трябва да се осъзнае, че системите, които създаваме, носят благоприятни условия и сигурност на жителите и бизнеса.

Едно допълнение към министър Божанов - множеството системи в страната не си приказват. И те, съгласно мен, са направени по този начин, че да не си приказват, с цел да може един основен специалист да остане основен, тъй като държи тази система. Ние действаме по различен метод и преглеждаме като основни тези специалисти, които имат знания по процесите и по какъв начин системата да бъде модифицирана и интегрирана с друга национална система, тъй че страната и жителите като консуматор да изпитват приятност и сигурност.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР