Визитка Татяна Попова е завършила Стопанско управление в Свищовския икономически

...
Визитка Татяна Попова е завършила Стопанско управление в Свищовския икономически
Коментари Харесай

Призовавам институциите в България да бъдат в помощ на бизнеса

Визитка Татяна Попова е приключила " Стопанско ръководство " в Свищовския стопански университет " Д. А. Ценов ", а преди този момент - Техникума по механотехника в Сопот. Работила е във военните фабрики в Кула и София. В началото на 90-те години стартира да развива бизнес в областта на търговията с бързооборотни артикули. През 2003 година основава веригата " Аванти ", която все още има 71 обекта в 10 града. По какъв метод се отрази Ковид-кризата през предходната година върху работата на веригата " Аванти ", вие въведохте цяла една нова категория хранителни артикули и пререгистрирахте магазините? Открихте ли нови обекти, понижа ли търсенето в някои от досегашните? Как се развиват онлайн продажбите ви?
Като най-голямата верига от профилирани магазини за продажба на алкохол на дребно в България със 71 обекта в София и още девет града ние успяхме бързо да се пренастроим към новата обстановка и да приспособяваме активността си по този начин, че да отговорим на бързо изменящите се условия. Действията ни бяха в две съществени направления - да подсигуряваме здравето и сигурността на нашите клиенти и чиновници и да отговорим на потребностите на клиентите. Определено това даде добър резултат, изключително през студените месеци. Хората привикнаха да пазарят такива артикули от " Аванти ". В резултат - всички търговски обекти, които сдружението стопанисва, са с позитивни резултати. Това се дължи освен на бързото ни адаптиране към обстановката, само че и на бизнес модела ни, който предлага голям избор от повече от 5000 питиета в компактни магазини, тъй че извършването на покупки да е комфортно за хората.

През предходната година открихме един нов обект в община " Връбница " и разширихме два от към този момент съществуващите ни магазини. Учудващо за мен онлайн магазинът ни, който не е " уау ", оказа помощ за това да запазим хората в комерсиалните обекти, като ги ангажирахме с доставки до крайния клиент. От позиция на отварянето на нови франчайзи, бях много внимателна, тъй като действително сме сложени в обстановка на пандемия с неразбираем край. Доста претенденти за франчайз имаме, само че се пробвам да ги разубедя, изключително хора, които в никакъв случай не са се занимавали с сходен тип активност. Не е елементарно и не ми се желае да са подведени.

Като цяло веригата се развива добре и през 2020 година отчетохме растеж в продажбите.
Докато през предходните години проблем бяха разпоредба Н18, касовите апарати и други законодателни решения, през тази година пред вашия отрасъл се появи предизвикването с бандеролите на алкохола, по какъв начин се справихте с него?
- Наредба Н18, в случай че беше основана за изсветляване на сивия бранш, то в тази си част тя в никакъв случай не е представлявала проблем за мен, защото " Аванти " е компания, която работи 100% на ярко и е правилна и виновна към своите клиенти, сътрудници и чиновници.

Не знам за какво контролните органи не желаят да схванат, че в случай че в търговски обекти касиер не маркира, той краде от комерсиалното сдружение. В България е време да се научим и разберем, че всеки, който прави умишлени или неумишлени неточности, всеки, който краде, би трябвало да си носи отговорност. Всеобщата безнаказаност води до безредица. Очевидно е, за жалост, че няма политическа воля всеки, който е сбъркал, да си понесе отговорността.

Не разбирам логиката аз да понеса вредите от непознатите неточности. В последна сметка Н-18 претърпя безапелационен провал, тъй като в нея имаше откровени безумия от рода на достъп до сензитивна комерсиална информация, засягаща съответното комерсиално сдружение. Търговци, които ръководят по 1-2 търговски обекта и работят със фамилиите си в тях, не виждам по какъв начин, каквато и да е разпоредба би ги задължила да маркират на касов уред. Да, всички апарати са свързани с Национална агенция за приходите, само че с цел да изпрати това устройство данни към Националната организация за приходите, въпреки всичко някой би следвало да вкара съответна продажба в него. Така или другояче, Н-18 към този момент е затворена тематика, въпреки че изразходвахме не малко средства, запас и сила, с цел да се приспособим към нещо, което в последна сметка в никакъв случай не потегли.

В момента се продължава с безумията в нашата сфера. Министерство на финансите издаде заповед за промяна на бандеролите от 01.01.2022 година Това упражнение се прави на всеки 4 години. Обикновено ни дават гратисен интервал 6-12 месеца. Последният път министър Горанов ни даде 2 години, което значи че от 01.01.2020 година в комерсиалната мрежа алкохолът би трябвало да е с нов бандерол. В това естествено не би имало драма, в случай че бутилките със остарял бандерол не се обявяваха за противозаконни. Но попадаме в нов абсурд - нещо, на което му е заплатен данък и Данък добавена стойност, внезапно се оказва нелегално и предстои на изземване от държавните органи и надлежно търговецът търпи наказания - мисля, че беше акт в троен размер на конфискуваните продукти. Очевидна полуда! Твърдят, че бандеролите се сменяли, с цел да се предпазят продуктите от подправен бандерол. Смятам, че всички знаем, че подобен просто не съществува.

Фалшив алкохол има, само че той е облепен с същински, легален бандерол. Просто съществуват места, на които хората след консумация на алкохола събират бандеролите и ги продават. Продават се и празни бутилки, които по-късно се пълнят с някаква течност, залепва се бандерол втора ръка, само че никога не подправен, и по този метод се появяват някъде в комерсиалната мрежа. Лично аз съм си купувала три бутилки сходен алкохол - направи ми усещане ниската цена, взех си касова записка и ги демонстрирах на съответните вносители за България. Веднага си ревизираха бандеролите - оказа се, че не са техни, и занесох бутилките с касовата записка в ръководство на Министерство на вътрешните работи. Оказа се, че алкохолът е подправен, бутилките са втора ръка, бандеролът не е деклариран от същинската компания вносител, т.е. и той е втора ръка, а капачката на едната от трите бутилки беше импорт от Турция. Това е безапелационен образец, че промяната на бандеролите и оповестяването за невалидни от избрана дата на старите е, меко казано, чиста форма на безумство. При всяко едно сходно упражнение комерсиалните сдружения губят най-малко по 70-80 хиляди лв..
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Енергетика 3 Медийна сергия 1 Медийна сергия 2 Коронавирус 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Вечерни вести
На българския пазар съществуват значителен брой така наречен имиджови бутилки, при които ротацията съвсем е нулева в границите на 3-4 години. Съществува и различен проблем - казусът със чиновниците. Колкото е по-голяма компанията, толкоз са по-големи вредите. Няма мощ на света, която да задължи тези хора просто да въртят бутилките и тези със остарелия бандерол да ги слагат най-отпред на регала.

В случая по-важното е за какво една стока с заплатен данък и Данък добавена стойност от избрана дата се афишира за противозаконна, всичко останало са просто последици от главното безумство. Смятам, че е извънредно време тази неточност да бъде поправена. През 2020 година всички компании, занимаващи се с алкохол, претърпяха вреди в тая посока, 2 месеца и половина по-късно бе оповестена пандемията, което докара до нови разноски: маски, ръкавици, дезинфектанти, паравани, защитни очила, преструктуриране на цели бизнеси.
По какъв метод се отразяват цените на тока върху работата на обектите ви?
- Тази година понесохме нов удар - цената на електрическата енергия. От 120 лева цена, избрана от КЕВР, платих по 260 лева за мегаватчас през септември, октомврийските сметки ги очаквам със свито сърце. Ходих на митинг. Държавата съгласно мен би трябвало да поддържа дребния и междинния бизнес, в Европа към този момент го направиха. Тук обаче сме мощни по основаването на комисии, организации, изобщо всичко, обвързвано с разкриването на нови работни места в администрацията. Една мисъл ме разяжда: дали на страната не са й по-изгодни високите цени на електрическата енергия, газа, горивата? Колкото по-високи са те, толкоз приходите в бюджета са по-големи. Това е и повода да се регистрира висока събираемост. Това безмълвно безучастие от страна на ръководещите ме кара да си мисля, че съм права, само че за чия сметка е всичко това?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР