Визитка Севда Йончева е вицепрезидент за България на компанията и

...
Визитка Севда Йончева е вицепрезидент за България на компанията и
Коментари Харесай

Североизточна България е с най-голям потенциал за развитие на вятърната енергия

Визитка Севда Йончева е вицепрезидент за България на компанията и изпълнителен шеф на дъщерното сдружение " Добротич Уинд ", което все още създава капиталов план за най-големия вятърен парк в страната. Тя е умел експерт в областта на вятърната сила с осъществени няколко огромни за България плана, измежду които вятърен парк " Ветроком " (72.5 MW) и вятърен парк " Шабла " (42MW). Споделя, че за нея работата ѝ е задача, тъй като плановете, по които работи, способстват за енергийната сигурност, понижаване на нездравословните излъчвания и повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система. За компанията АД развива най-големия план за вятърен парк в България с планувана мощ 519 MW, ситуиран в общините Вълчи дол и Ветрино, Варненска област. Отскоро зад плана стои интернационалната компания CWP Europe, която развива портфолио от планове в Югоизточна Европа. Основана през 2006 година, CWP е измежду водачите в развиване на ВЕИ електроцентрали с осъществени планове с обща мощ над 2000 MW и финансиране над 4 милиарда $. Сред сполучливите реализации са най-големите вятърни паркове в Румъния и Сърбия. Визитка Севда Йончева е вицепрезидент за България на компанията и изпълнителен шеф на дъщерното сдружение " Добротич Уинд ", което все още създава капиталов план за най-големия вятърен парк в страната. Тя е умел експерт в областта на вятърната сила с осъществени няколко огромни за България плана, измежду които вятърен парк " Ветроком " (72.5 MW) и вятърен парк " Шабла " (42MW). Споделя, че за нея работата ѝ е задача, тъй като плановете, по които работи, способстват за енергийната сигурност, понижаване на нездравословните излъчвания и повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система. За компанията АД развива най-големия план за вятърен парк в България с планувана мощ 519 MW, ситуиран в общините Вълчи дол и Ветрино, Варненска област. Отскоро зад плана стои интернационалната компания CWP Europe, която развива портфолио от планове в Югоизточна Европа. Основана през 2006 година, CWP е измежду водачите в развиване на ВЕИ електроцентрали с осъществени планове с обща мощ над 2000 MW и финансиране над 4 милиарда $. Сред сполучливите реализации са най-големите вятърни паркове в Румъния и Сърбия. Каква е ролята на вятърната сила в енергийния микс на страната?
От една страна, вятърната сила е изцяло въглеродно неутрална, това значи, че приносът ѝ е забележителен за понижаване на въглеродния отпечатък като цяло, а това е директно относимо към международния проблем с климатичните промени. Заменянето на фосилните горива с локален запас като вятъра е нещо, което е измежду водещите цели на Европейския съюз в подтекста на Зелената договорка и задачите за нулеви излъчвания. Североизточна България е с максимален капацитет за развиване на този вид енергетика поради съществуването на подобаващ ветрови запас и относително по-малко ограничавания от позиция на земеползването. Развитието на този капацитет ще помогне за балансиране на енергийната система, защото часовият и годишният профил на произвеждане способстват тъкмо в моменти с най-голямо търсене и допълват доста добре профила на произвеждане на слънчевите централи.
Реклама
Подходящият ветрови капацитет на Североизточна България, упоритостите на Варна да стане център на трансформацията на енергийния бранш и развиването на плана " Добротич Уинд " са детайли, които могат да трансформират енергийната карта на страната.

Тук е мястото да кажа, че за страна като България е значимо държавният енергиен микс като цяло да е разнороден, което да подсигурява резистентност по време на разнообразни енергийни рецесии. Свидетели сме на сходна рецесия в подтекста на войната в Украйна, която докара до преоценка на енергийната политика на Европейски Съюз.
Какви са провокациите, които вашият екип среща по време на развиването на плана?
Нужна е работа за информиране на популацията, бизнеса, неправителствения бранш и виновните институции за развиването на вятърната енергетика и нейното позитивно влияние върху околната среда, изгодите за стопанската система и здравето на хората.

Трябва да има екипна работа сред институции, които имат тези функционалности по закон, и бизнеса за реализиране на по-високо равнище на осведоменост. Ветропарковете с изключение на енергийни са и инфраструктурни планове, всеки подобен план минава през редица процедури, с цел да бъде въобще позволен до осъществяване. В съпоставяне с съвсем всички други индустриални планове обаче при употребата на вятърните паркове не се отделят нездравословни излъчвания. Те имат неведнъж по-ниско влияние върху заобикалящата ги среда спрямо други технологии за рандеман и произвеждане на електрическа енергия. Това е реалност, потвърден от безвредната работа на вятърни паркове в Европа и по света, а от над 15 години и у нас. България има енергийна тактика и закони, които предизвикват развиването на ВЕИ плановете.
Реклама
Проектът ни е огромен и след неговата реализацията България ще понижи доста енергийната си взаимозависимост от вносни горива, а това очевидно не се харесва на всички. Целенасоченото разпространяване на легенди за вятърната сила основава терзания в част от локалното население. Затова ние работим интензивно за повишение на информираността на локалното население.

През миналото десетилетие пазарът в България се разви дотам, че модерните вятърни паркове са високоефективни и имат ниска себестойност на създадената сила. ВЕИ технологиите към този момент са евтини, налични и конкурентни. Ако би трябвало да сме напълно точни - това е най-евтината електрическа енергия на пазара сега.
Защо избрахте район Варна за осъществяване на инвестицията?
Критериите са сложни. Вятърният запас в Североизточна България е най-хубав, както към този момент загатнах. В непосредственост до Варна има доста промишленост и туристически обекти, надлежно има доста огромни потребители на електрическа енергия, а те имат потребност от благонадежден и екологично чист източник. Бяхме привлечени и от дълготрайните районни и общински стратегии, които предизвикват развиването на вятърни планове в региона.

Варна е център на вятърната енергетика в България от 15 години и тук бяха основани доста работни места в интервала 2008 - 2012 година, когато бяха конфигурирани голям брой вятърни паркове. Това способства за развиването на експертиза и експерти, които след това работят по развиване, създаване и техническа поддръжка на вятърни планове в цяла Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР