Визитка: Проф. д.п.н. Георги Манолов е роден в София на

...
Визитка: Проф. д.п.н. Георги Манолов е роден в София на
Коментари Харесай

Ректорът на ВУСИ проф. Георги Манолов: Утвърдихме се сред...

Визитка: Проф. д.п.н. Георги Манолов е роден в София на 30 ноември 1958 година Ректор е на Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система и е един от неговите учредители. Чете лекции по политология, политически маркетинг, актуалната страна, избори и изборни системи и други Член е на Съюза на учените и на Съюза на публицистите в България. Главен редактор е на сп. „ Политика и сигурност “ и член на редколегията на сп. „ Социология и стопанска система “. Председател е на Програмния съвет на Института за социалнополитически проучвания „ Макс Вебер “ - Пловдив, член е на Експертния съвет на Института за тактики и разбори - София. Има присъдени документи за научни достижения и сполучливо присъединяване в научни конференции и конгреси от Харвардския университет, канадското списание „ Икономика и финанси “ и други Автор е на 150 научни труда и изявления в страната и чужбина (САЩ, Русия, Франция, Гърция, Словакия, Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина и др.), от които осем монографии, шест учебника, четиринадесет студии и други

- Проф. Манолов, какъв път измина ВУСИ за 15 години от основаването си?

- Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система е приемник на Колежа по стопанска система и администрация (КИА), като с проф. д.ик.н. Тончо Трендафилов сме негови учредители. Благодарение на високите резултати в образователния развой и позитивната оценка на Националната организация за оценяване и акредитация, с Решение на 43-ото Народно заседание от 21.V.2015 година, обнародвано в бр. 38 на „ Държавен вестник “ от 26.V.2015 година,

Колежът се преобразува в профилирано Висше учебно заведение по сигурност и стопанска система, което образова студенти в образователно-квалификационните степени „ бакалавър “, „ магистър “ и „ лекар ".

- С каква база разполагате?

- Нашите студенти се образоват в нова и свръхмодерна образователна база, ситуирана на бул. „ Кукленско шосе “ 13 в Пловдив. Сградата, чиято разгъната застроена повърхност надвишава 8000 кв. м, разполага със модерни аудитории и семинарни зали, оборудвани с най-новите осведомителни и иновационни технологии, компютърни и лингвистични кабинети.

Има 4 независими корпуса, които включват зала, 6 огромни аудитории, 12 семинарни зали, 4 компютърни зали, 2 лингвистични кабинета, библиотека, Кариерен център, Конферентна зала, личен издателски комплекс и други Тук действат и единствените по рода си в Пловдив профилирани зали по бойни изкуства, криминалистика, хотелиерство, ресторантьорство и така нататък

В постройката по едно и също време могат да се образоват 3000 студенти по всички специалности. За тази своя инвестиция получихме наградата „ Инвеститор № 1 “ в областта на културата и образованието на Десетия годишен конкурс „ Бизнесмен на годината ".

- Какви специалности оферирате?

-Изключително търсените и атрактивните специалности в направленията „ Национална сигурност ”, „ Администрация и ръководство ” и „ Икономика ” можете да намерите единствено при нас!

Съчетанието им е неповторимо за българското висше обучение, а формите на образование са постоянна и задочна. Учебните стратегии са обновени и напълно съобразени с условията на МОН, а образователният развой е усъвършенстван по метод, който подсигурява придобиването на нужните теоретични и на практика умения от студентите. Искам да подчертая, че досега във вуза са подготвени повече от 10 000 студенти.

- Какво е търсенето на дипломирани експерти от ВУСИ?

-Всички специалности, които предлагаме, са извънредно мечтани. Търсенето на дипломирани специалисти от страна на работодателите в частните компании и държавни институции е доста огромно. Знанията и уменията, които нашите студенти получават, са основни за бъдещата им кариера и им подсигуряват безпроблемно намиране на работа и даже пускане на личен бизнес.

Искам да подчертая съвършените взаимоотношения с разнообразни държавни и частни компании, които намират израз и в практическото образование на студентите ни. Направили сме по този начин, че младежите да имат опцията да се срещнат на място с условията на работодателите и да се убедят какъв брой високо ценени са уменията им, добити във ВУСИ.

Радваме се, че фирмите виждат в лицето на Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система правилен и благонадежден сътрудник и сме уверени, че студентите ще оценят напъните на управлението за даване на необятен набор от познания и умения, които да подсигуряват тяхната професионална подготовка и безпроблемна реализация.

Разбира се, следва сключването на още доста и разнообразни партньорства, като нашата упоритост е ВУСИ да се утвърди като теоретичен и научен център в България, в който се ползват най-хубавите европейски просветителни практики.

Освен това във вуза действа Кариерен център, който подкрепя професионалното насочване и развиване на студентите, докторантите, специализантите и други Чрез него подтикваме съдействието сред младежите с работодателите от съответните организации.

- Какво ви разграничава от останалите?

- Специализираният профил на висшето учебно заведение в района, чийто акцент пада върху сигурността, високият професионализъм на университетския състав, атрактивните специалности и доверието от работодателските организации.

Не на последно място са и отличните акредитационни оценки, които получихме от Националната организация за оценяване и акредитация към Министерския съвет на Република България. НАОА даде обща оценка 9,01 по десетобалната система за институционалната акредитация на ВУСИ; 9,07 за програмната акредитация на направление „ Национална сигурност “; 9,02 за „ Администрация и ръководство “; 9,17 за направление „ Икономика “.

Трябва да се знае, че Националната организация за оценяване и акредитация е пълновръстен член на Европейската асоциация на организациите за обезпечаване на качеството във висшето обучение - ENQA и издадените от нея акредитации на ВУСИ, се признават за годни в целия Европейски съюз.

Получихме и програмни акредитации на две докторски стратегии от професионално направление „ Национална сигурност “ - „ Противодействие на престъпността и запазване на публичния ред “ и „ Антитероризъм “.

- Как стимулирате вашите студенти?

-Прилагаме специфична обществена стратегия, която е без аналог в частното висше обучение в България. До момента по нея изцяло гратис са подготвени 17 деца в неравностойно състояние и лишени от наставнически грижи; гратис са признати 7 деца на чиновници на Министерство на вътрешните работи, починали при осъществяване на служебния си дълг; раздадени са 78 стипендии за отличен успех; на 451 студенти с тежки болести са понижени таксите от 20% до 50 на 100.

- Каква е реализацията на вашите студенти?

-Успешно дипломираните студенти от „ Национална сигурност “ са водачи в Пловдив с висок междинен месечен облагаем приход от 956 лева, като сумата е изчислена за предходните 5 година по информация на Националния застрахователен институт и АдминУни. По този индикатор вузът е класиран на шеста позиция в народен мащаб.

Имаме отлични резултати и в направление „ Икономика “, демонстрира Рейтинговата система на вузовете за 2017 година Над 96% от нашите ученици са си намерили работа. Облагаемият им приход значително пораства през годините, като през предходната е достигнал повече от 1254 лева По този индикатор ВУСИ е водач в Пловдив.

В направление „ Администрация и ръководство “ също реализираме доста положителни резултати. Нашите студенти са на влиятелното второ място в района по междинен месечен облагаем приход от съвсем 900 лева, а реализацията им на пазара на труда е доста добра.

- Как сте решили въпроса с партньорствата и съдействията?

- ВУСИ е мечтан и желан сътрудник от разнообразни авторитетни български и интернационалните организации. Имаме рамково съглашение с Българска академия на науките, с Академията на Министерство на вътрешните работи, пълновръстен член сме на Асоциацията на индустриалния капитал в България, като ръководителят господин Васил Велев води майсторски клас при нас.

Сключихме съглашение с водещия международен производител на софтуерни системи Dahua Technology. Въз основа на него ще създадем иновационна лаборатория за сигурност и наблюдаване. Тя ще се употребява както за образование на студентите, по този начин и за внедряване на най-новите достижения в софтуерните разработки.

Избрани експерти ще организират занятията със студентите, които с изключение на на практика умения, ще могат да организират и профилирани проучвания. ВУСИ си партнира с Германската карате федерация от провинция Баден-Вюртемберг. Президентът доктор Зигфрид Волф, който е международен първенец по бойното изкуство, води майсторски клас във вуза.

Сътрудничим си с водещата компания за образование на бодигардове World Security International Investigationsи други Трябва да подчертая възходящата наклонност на непрестанно повишаващ се интерес на задгранични университети към вуза. Сключили сме контракти с над 10 непознати университета, с които интензивно си партнираме.

През ноември 2011 година Европейската комисия издаде на ВУСИ Разширена харта „ Еразъм ”, която дава опция за образование и осъществяване на студентски практики, продан на преподаватели и усилване на съдействието с задгранични университети.

- Каква научноизследователска активност развивате?

- Нашите старания в тази тенденция са както за рационализиране на образованието, по този начин и в помощ на студентите и поддръжка на бизнеса. Проучванията ни са ориентирани към основаване на нови познания, развиване на образованието и надграждане на съществуващите просветни артикули. Неотменна наша цел в този развой е израстването на фрагментите, осъвременяването на образователния развой и обновяването на материално-техническата ни база.

Като управление на вуза насърчаваме научноизследователските старания на университетския състав, подтикваме креативната му самодейност и деятелност. Резултатът от тези поредни старания се показва в действителни педагогичен нововъведения. Гордеем се с научната продукция, която е резултат от дейната активност на университетския ни състав, като единствено за последните няколко години сме обнародвали над 50 лични издания.

Издаваме „ Годишник ”; „ Научни писания ”; списание „ Политика и сигурност ”; „ Вестник на ВУСИ ”; юбилейни сборници и такива от конференции; учебници и ръководства; монографии; студии; публикации и други Перфектната ни материално-техническа база, научният ни капацитет и логистичната ни поддръжка бяха главните аргументи през 2017 година да бъдем хазаин на най-големия хакатон в света NASA SpaceAppsChallenge.

Уникалното по рода си съревнование даде опция на екипи по целия свят да си сътрудничат, разработвайки решения с отворен код за потреблението на свободно налични данни за Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство. NASA SpaceAppsChallenge се организира под патронажа на президента на България и с поддръжката на МОН. В същото време продължаваме с целенасочената си политика за осъществяване на научни конференции.

Сред най-значимите са тези с интернационално присъединяване - „ Съвременните закани за сигурността на Европа “ и „ Проблемите на сигурността в Черноморския район “. В мегафорумите участваха над 100 експерти, които показаха тезите си по извънредно настоящите въпроси, свързани с националната сигурност, миграцията и отбраната на общите европейски граници.

Първи направихме обществено показване на научното проучване за най-успешните министър председатели на България след Освобождението.

За 15 години ВУСИ се утвърди измежду водачите в България. Постигнахме изключителни резултати, които още един път удостоверяват систематичната ни и задълбочена работа. Мога да подсигурявам, че ще продължаваме да пазиме постигнатото и ще надграждаме триумфите, с цел да продължава възходящото развиване на Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система! /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР