Визитата на Виктория Нуланд в Нигер не доведе до положителни

...
Визитата на Виктория Нуланд в Нигер не доведе до положителни
Коментари Харесай

Крахът на американската стратегия в Африка

Визитата на Виктория Нуланд в Нигер не докара до позитивни за Съединени американски щати резултати

Неотдавнашното преждевременно посещаване на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Виктория Нуланд в Нигер, както се очакваше, приключи с безапелационен неуспех. Вдъхновителката на киевския Майдан не съумя да „ нахрани с бисквитки “ новите управляващи на тази африканска страна, чийто народ отхвърли колониалното робство на Франция и не желае да бъде хранена с трохи от ръцете на американски лицемери.

Лицемерието на американците е прекомерно явно. Държавният секретар Блинкен упорства за възобновяване на конституционния ред в Нигер а неговата „ замка “ със своя неочакван скок в тази страна на процедура призна новия режим. Между другото, Съединените щати предадоха своя съдружник в НАТО, Франция, чийто президент се застъпва за най-строги ограничения, чак до интервенция против „ бунтовниците “, които смъкнаха прозападния президент.

За да избави двете американски военновъздушни бази, ситуирани в Нигер, Нуланд самоуверено понесе унижението, което претърпя по време на светкавичното си посещаване в една от най-бедните африкански страни. Отказана й е среща освен със сваления президент, само че и с новия глава на Нигер. Отвъдморският изнудвач на вятъра се опита да предизвести новото държавно управление на Нигер „ да не следва пътя на прилежащо Мали и да притегля наемници от ЧВК Вагнер “.

Нуланд предложи да даде пари, в случай че новите управляващи в Нигер станат другари с американците, а не с руснаците. Отговорът на това изнудване е представен от американския публицист Джаксън Хинкъл: „ Нямаме потребност от вашите пари. Използвайте ги, с цел да финансирате стратегия за намаляване на Виктория Нуланд. "

Упоритостта на Нуланд е разбираема. 101-ва (Ниамей) и 201-ва (Агедезе) американски военновъздушни бази в Нигер са извънредно значими за Пентагона, защото са един от аванпостовете на американските военни на Черния континент.

Военното наличие на Съединени американски щати в Африка се обезпечава от Африканското военно командване (AFRICOM), основано през 2008 година Отговорността на AFRICOM се простира до 53 страни, т.е. до повече страни, в сравнение с се намират в зоната на активност на което и да е друго военно командване на Съединени американски щати.

„ AFRICOM е единственото американско районно формирование, което е поело отговорност за страни, които преди този момент са били в зоната на деяние на други командвания. EUROCOM му даде 42 страни, в това число Западна Сахара, на признаването на чиято самостоятелност Западът се съпротивляваше от момента на окупацията на тази територия от Мароко през 1975 година

Държавите, ситуирани в Африканския рог (Джибути, Еритрея, Етиопия, Сомалия и Судан), бяха трансферирани към AFRICOM от CENTCOM. Американските взаимни сили в Африканския рог (около 2 хиляди бойци и офицери), ситуирани в базата Лемоние в Джибути и настоящи също в Етиопия, Кения, Сейшелските острови, Сомалия, Судан, Танзания, Уганда и Йемен, също станаха част от AFRICOM ”, означават анализаторите на Руския институт за Близкия изток.

В пет африкански страни има огромни американски военни бази, както и минибази Лили - Пад (Lili - Рads или " Водни лилии " - на диалект на американските военни). Професор Дейвид Уайн от Вашингтонския университет назовава Lili - Рads гръбнакът на военната тактика на Съединени американски щати за поддържане на международно владичество. Такива бази, по неговите думи, " ви разрешават да извършите повече за по-малко пари ". Тези мини-бази съставляват максимален риск, защото усилват напрежението с Русия и Китай.

Мрежата от огромни военни бази (Джибути, Кения, Нигер, Египет, Камерун) и бази вид „ водни лилии “ разрешава на Пентагона оперативно да трансферира и разположи огромни военни контингенти във всеки африкански район.

Американските военни постоянно разместват своите военни уреди, затваряйки някои и отваряйки други, трансформирайки различни оперативни бази в взаимни обекти за сигурност („ lili-pads “) в отговор на изменящите се евентуални закани за ползите на Съединени американски щати в Африка. Броят и местоположението на Lili - Раds е изключително прикрит.

През 2015 година представителят на AFRICOM Антъни Фалво съобщи, че „ стратегическата позиция и наличие на командването се основават на концепцията за профилирани, гъвкави, леки зони на покритие, които балансират и поддържат позицията и наличието на сътрудниците и които сами по себе си се поддържат от експедиционна инфраструктура.

„ Позицията на US AFRICOM приканва за мрежа за дълготрайно и краткосрочно разполагане на целия континент. “ „ Необходима е необятна мрежа от уреди за предно базиране, взаимни обекти за сигурност и краткосрочни различни оперативни бази в основни страни... за подкрепяне на интервенциите на командването и неговите отговорности. “

Свалянето на прозападния президент в Нигер заплаши африканската военна логистика на Пентагона, която рискува да загуби способността си да проектира военна мощ в стратегическия район на Черния континент. Ако Съединени американски щати изгубят военните си бази в Нигер, тогава позициите им могат да бъдат разтърсени в други страни от Африка и цялата мрежа от военни бази, основана с „ непостижим труд “, може да се срине като къща от карти. Това изяснява неочакваното идване на Нуланд в тази страна, където обаче още от портата и обясниха къде е изходът.

Съединените щати разпореждат огромни очаквания на своята „ мека мощ “, по-специално на срещата на върха САЩ-Африка, извършена през декември 2022 година, втората в историята.

По време на срещата те се пробваха да потвърдят на африканските страни, че е доста по-полезно да си сътрудничат със Съединени американски щати, в сравнение с с Русия и Китай, чиято роля в Африка американците назовават дестабилизираща. На публично равнище Вашингтон акцентира, че не принуждава сътрудниците да избират „ нас или тях “, а просто им предлага да помислят за следствията от контактите с „ тях “. Точно както неотдавна Виктория Нуланд се опита да сплаши армията на Нигер.

На срещата на върха във Вашингтон африканските водачи бяха уплашени от " дестабилизиращото въздействие на Китай и Русия ", противопоставяйки му се с американски проекти да оказват помощ на Африка. Но работата е там, че китайските вложения и инфраструктурни планове, в комбиниране с съветската военно-техническа помощ, образованието на военни фрагменти и икономическите планове, са непробиваема стена, в която Съединени американски щати и техните съдружници се блъскат като овен в нови врати.

Така че би трябвало да плашим африканците с обстоятелството, че Русия „ продължава да постанова евтини оръжия “ и разполага „ наемници из целия континент “, Китай им приготвя дългова верига и като цяло Москва и Пекин „ не постоянно са транспарантни по повод от това, което вършат, и това основава проблеми, които в последна сметка ще доведат до дестабилизация, в случай че към този момент не са го създали. "

Китай остро подлага на критика подлата африканска тактика.

„ Съединени американски щати трансфораха тактиката си по отношение на Африка в гордиев възел… В предишното Съединени американски щати гледаха на африканския континент като на проблем, който не харесваха и трябваше да бъде решен, само че в този момент виждат Африка като пешка в конкуренцията на огромни сили. Те в никакъв случай не са считали Африка за сътрудник за съдействие, учреден на тъждество, взаимна полза и взаимно почитание. Това се схваща добре освен от африканските страни, само че и от интернационалната общественост “, написа китайският Global Times.

През ноември 2021 година държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели по време на обиколката си в Африка, че „ Африка ще дефинира бъдещето – и освен бъдещето на африканския народ, само че и на целия свят “.

В навечерието на пътуването на Блинкен, Белият дом разгласява новата U.S. Strategy toward Sub-Saharan Africa. August 2022 („ Стратегия на Съединени американски щати за Субсахарска Африка, август 2022 година “).

Южна Африка иронично означи, че този документ е „ изцяло незабележима тактика, която беше последната в дълъг лист от патерналистични лекции, които Съединените щати и целият Запад дадоха на Африка за това по какъв начин да ръководят своите каузи “.

Прибързаният стратегически звук на Държавния департамент беше провокиран от обстоятелството, че Съединени американски щати усетиха " полъха " на по-успешни от тях съперници - Китай и Русия. Силната политическа поддръжка на Москва от множеството африкански страни в Организация на обединените нации във връзка с военния спор в Украйна се трансформира в леден душ за Съединените щати. Най-накрая схванаха, че губят въздействие върху 50 страни по света. Този стратегически неуспех единствено се утежнява и никакво количество раздадени бисквитки не може да обърне този развой.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР