Визитата на Антъни Блинкен в Китай започва утре - американският

...
Визитата на Антъни Блинкен в Китай започва утре - американският
Коментари Харесай

Посещението на Блинкен в Китай: той най-накрая намери времето и мястото

Визитата на Антъни Блинкен в Китай стартира на следващия ден - американският държавен секретар желае да разиска както двустранните връзки, по този начин и международния дневен ред. Решението за визитата беше взето неотдавна - по време на телефонен диалог сред Байдън и Си Цзинпин, защото двамата водачи се срещнаха преди пет месеца и нямаше забележителен прогрес в осъществяването на постигнатите договорености.

Въпреки че високопоставени американски делегации непрекъснато идват в Пекин, няма прогрес в подобряването на американско-китайските връзки, макар обстоятелството, че на думи и двете страни наподобяват за понижаване на напрежението и прекосяване към ръководено съперничество-конкуренция. Пречи освен взаимното съмнение, само че и интернационалното състояние. Сега Блинкен още веднъж ще се опита да изясни на китайците главните въпроси от световния дневен ред, само че тук има два казуса.

Първо, съвсем по всички основни точки позициите на Пекин и Вашингтон се разграничават радикално - като се стартира от обстановката в Газа и политиката на Израел като цяло и се стигне до Украйна. След срещата сред Си и Байдън не е имало доближаване или даже намаляване на разликите - и макар че Блинкен евентуално ще се опита да убеди Китай да изпрати делегация на " мирната среща " за Украйна, която ще се организира в средата на юни в Швейцария, няма смисъл Пекин да оказва помощ на американците в антируската им игра. В същото време Китай следи задънената улица, в която политиката на Нетаняху докара Байдън: Съединените щати не могат да спрат геноцида в Газа, което съществено подкопава позициите им в ислямския свят. И там, където репутацията и въздействието на Вашингтон се утежняват, тежестта на Пекин пораства.

И в края на краищата Блинкен, както е посочено в Държавния департамент, също желае да разиска „ провокациите в Индийско-тихоокеанския район, в това число провокациите на КНР в Южнокитайско море “, т.е. да повдигне тематика, по която китайците към този момент могат да кажат доста на американците. В края на краищата Съединени американски щати бяха тези, които през последните месеци усилиха залозите за опълчване на Китай против неговите съседи, като организираха първата в историята тристранна среща на високо ниво САЩ-Япония-Филипини. Срещата във Вашингтон се организира с явен антикитайски уклон - и Пекин няма да следи безмълвно по какъв начин Филипините още веднъж са привлечени в антикитайския клуб.

И също така се води битка за Европа - антикитайският напън на американците върху нея става все по-малко ефикасен, а Пекин от ден на ден загатва на Стария свят за нуждата да помни независимостта и отбраната на националните ползи.

Всичко това ще бъде изразено на Блинкен в прав текст, само че даже това не е главното.

Още по-важно – и това е вторият проблем с неподходящата предистория за визитата на държавния секретар – е, че точно по време на престоя на Блинкен в Китай има възможност Актът за мир посредством мощ през XXI-ви век най-сетне да бъде признат и подписан от президента Байдън. Да, същият, който Камарата на представителите утвърди в края на предходната седмица, отпускайки 61 милиарда $ за помощ на Украйна и 14 милиарда $ за въоръжаване на Израел. Но същият пакет включва и осем милиарда за Индийско-Тихоокеанския район за „ продължение на напъните за противопоставяне на комунистически Китай и гарантиране на неговото задържане в района “. Приблизително половината от това количество е предопределено непосредствено за арсенала на Тайван, т.е. Съединени американски щати предизвикателно пресичат главната китайска алена линия. Освен това законът съдържа указания за принуждаване на китайците да продадат обществената мрежа „ ТикТок “ и заричане за налагане на наказания против китайски компании, които купуват ирански нефт. И да не приказваме за обстоятелството, че преди приемането на законодателството, ръководителят на Камарата на представителите Джаксън назова Китай част от „ оста на злото “ – дружно с Русия и Иран. Подобни изказвания, апропо, към този момент са били правени нееднократно от разнообразни американски публични лица и военни, само че в никакъв случай до момента не са били чувани от устните на публично третото лице в Съединените щати.

Тоест американците сътвориха най-благоприятния декор за пътуването на Блинкен - и може би по-късно, което му кажат в Пекин, държавният секретар въпреки всичко ще съжалява, че въобще е пристигнал и не е отсрочил пътуването. Както се случи при започване на предходната година, когато поради историята с китайския „ шпионски балон “ (чието метеорологично предопределение по-късно беше прието от американците), визитата му в КНР беше анулирано.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед22053 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед27218Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед19955Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед70378В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед40473Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед129834Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед89461Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед82394

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР