Вицепрезидентът ще бъде на посещение в Република Косово на 17

...
Вицепрезидентът ще бъде на посещение в Република Косово на 17
Коментари Харесай

Илияна Йотова ще посети Косово

Вицепрезидентът ще бъде на посещаване в Република Косово на 17 и 18 февруари по покана на президента Вьоса Османи – Садриу. Това оповестиха от прессекретариата на президента. Поводът е 15-годишнината от оповестяването на косовската самостоятелност.

Йотова ще организира двустранна среща с президента Османи – Садриу. В областите Гора и Жупа са планувани срещи на вицепрезидента с представители на българската общественост.

Независимостта на Косово от Сърбия е оповестена на 17 февруари 2008 година На изключително съвещание Народното събрание на Косово гласоподава със 109 гласа „ за “ и нито един „ срещу “ приемането на декларация за самостоятелност на самостоятелната област. Председателят на Народното събрание Якуп Красничи афишира Косово за република - самостоятелна демократична и суверенна страна. 

На 9 април 2008 година Народното събрание приема конституция, която влиза в действие на 15 юни същата година. Съгласно нея Косово е парламентарна република с необятни компетенции на президента, а публични езици са албански и сръбски.

На 18 февруари 2008 година Народното събрание на Сърбия гласоподава за отменяне на едностранното оповестяване на самостоятелност на региона от Сърбия. На 22 юли 2010 година в Хага (Нидерландия) Международният съд на Организация на обединените нации постановява, че едностранното оповестяване на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 година не нарушава интернационалното право. Същия ден Сърбия декларира, че в никакъв случай няма да признае независимостта на Косово. 

България публично признава независимостта на Косово с решение на Министерския съвет от 20 март 2008 година Със същото решение са открити дипломатически връзки на равнище посолства сред двете страни. Към 2022 година Косово е приета от 117 страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР