Тайван няма да отстъпи пред заплахи, казва Уилям Лай по време на посещение в САЩ

...
Вицепрезидентът на Тайван заяви, че самоуправляващият се остров няма да
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Тайван заяви, че самоуправляващият се остров няма да отстъпи пред авторитарни заплахи, след като Китай обеща да предприеме „насилствени и решителни мерки” след спирането му в Съединените щати.

Уилям Лай направи коментарите по време на обяд със своите поддръжници в Ню Йорк в неделя.

Лай, който е и фаворит за следващ президент на Тайван на изборите през януари, е в САЩ на официално транзитна спирка на път за Парагвай за встъпването в длъжност на новия президент. Парагвай е една от само 13-те държави, които поддържат официални връзки с острова, обявен от Китай.

И Тайван, и САЩ твърдят, че междинните кацания, включително едно в Сан Франциско на връщане, са рутинни, но Китай ги осъди и нарече Лай сепаратистки „размирник“.

Лай каза на поддръжниците си, че „ако Тайван е в безопасност, светът е в безопасност, ако Тайванският проток е мирен, тогава светът е мирен“, според президентската канцелария на Тайван.

„Без значение колко голяма е заплахата от авторитаризма за Тайван, ние абсолютно няма да се уплашим, нито да се свием, ние ще поддържаме ценностите на демокрацията и свободата“, каза той.

Китай смята Тайван за своя най-важен дипломатически въпрос и въпросът е постоянен източник на търкания между Пекин и Вашингтон, който е най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова.

Китай изпитва особена неприязън към Лай, който преди се е описвал като „практичен работник за независимостта на Тайван“, червена линия за Пекин, който никога не се е отказал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол.


Лай, който обеща да поддържа мира и статуквото, повтори в Ню Йорк, че въз основа на основния принцип на достойнство и равенство той е „много готов“ да разговаря с Китай и да търси мир и стабилност.

Но Лай каза, че ще защити суверенитета на Тайван, че само тайванският народ може да решава бъдещето си и че Република Китай – официалното име на Тайван – и Китайската народна република „не са подчинени една на друга“.

На речта на Лай присъства Ингрид Ларсън, управляващ директор на Американския институт в Тайван, управлявана от правителството на САЩ организация с нестопанска цел, която поддържа неофициални отношения с Тайван.

Както Тайпе, така и Вашингтон се стремят междинните кацания на САЩ да бъдат сдържани и призоваха Китай да не предприема никакви провокативни действия в отговор.

Все пак тайванските официални лица казват, че Китай вероятно ще започне военни учения тази седмица близо до Тайван, използвайки междинните кацания на Лай в САЩ като претекст, за да сплаши избирателите преди изборите догодина и да ги накара да се „страхуват от война“.

В понеделник командването на източния театър на Китайската народноосвободителна армия, което отговаря за района около Тайван, показа снимки в акаунта си в WeChat на войски, които се упражняват да щурмуват плаж, но не посочи местоположението, времето или конкретно споменаване на Тайван .

В него се казва, че войниците са насочили бронирани превозни средства „към вражеските позиции на фронтовата линия и са започнали ожесточена атака“.

Китай проведе военни учения около Тайван през април, след като президентът на Тайван Цай Инг-вен се завърна от Калифорния, където се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, докато също пътуваше на връщане от Централна Америка.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР