Вицепрезидентът на Kobe Steel Наото Умехара се поклони в знак

...
Вицепрезидентът на Kobe Steel Наото Умехара се поклони в знак
Коментари Харесай

Страната на залязващото качество

Вицепрезидентът на Kobe Steel Наото Умехара се поклони в символ на опрощение, само че спазването на японската традиция не му спести рецензиите от всички страни

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Над 500 компании са наранени от некачествената продукция на Kobe Steel

Списъкът с подправените данни за материалите на японския металургичен производител се усилва
16 окт 2017
Акциите на Kobe Steel се сринаха с 35% поради машинация с качеството на продукцията

Японската металургична компания призна, че е фалшифицирала данни за здравината и издръжливостта на свои материали
11 окт 2017 Японските произвеждане и водачество постоянно са били знак за качество. От колите и електрониката до някои от най-качествените серии китари, етикетът Made in Japan се е потвърдил като една от гаранциите за отличен артикул и устойчивост. Няколко вести от последната година обаче сложиха под подозрение това изказване. След като Toshiba заплаши цялото си бъдеще поради счетоводен скандал през зимата на 2015 година, последван съвсем година по-късно от банкрута на американското й нуклеарно звено Westinghouse, в този момент проблемите измежду най-едрите представители на японската стопанска система стават все по-често срещано събитие.

Силата на стоманата

Последният сходен скандал е с групата Kobe Steel. Третият по величина японски производител на стомана призна през октомври, че данни за силата и издръжливостта на някои алуминиеви и медни съставни елементи са били фалшифицирани от чиновници. Продуктите са били употребявани в самолети, влакове и са били планувани даже за галактически совалки.

Скандалът докара до цялостен срив на акциите на Kobe Steel, чиято цена падна с 35%. Книжата на производителите на коли Toyota, Honda и Subaru, които излязоха с изказване, че са употребявали въпросните материали при сглобяването на коли, също пострадаха. Конгломератът Hitachi пък разгласи, че материалите са били употребени и във влакове на компанията, които са били изнесени за Англия.

Според първични калкулации евентуалните разноски за промяна на частите ще доближат към 133 млн. $. Тази сума обаче не е огромният проблем, а репутационният удар върху Kobe Steel. Акциите на компанията безусловно потънаха и от този момент няма сигнали за възобновяване. Дори да оставим настрани правосъдните каузи, които чакат японския металургичен производител, ударът е освен по репутацията на Kobe Steel, а по имиджа на Япония като индустриална мощ.

От транспортното министерство към този момент пратиха свои представители в няколко завода на Kobe Steel. Задачата им е да ревизират къде тъкмо са проблемите и дали компанията работи по разрешаването им. Но най-големият проблем при случая с Kobe Steel е, че компанията за стомана завлича още доста други компании, множеството от които водачи в бранша си. От групата сервираха своите извинения на над 500 наранени производителя.

Износът е съществена част от стопанската система на Япония и това се трансформира в проблем и за държавното управление. Както повелява традицията в Страната на изгряващото слънце, водачите на Kobe Steel се поклониха в символ на опрощение. Тези обичаи обаче от дълго време към този момент не успокояват никого. Япония бе една от страните наред с Германия и Съединени американски щати, при които самото име на експортьор носеше искра. Сега етикетите Made in Japan са застрашени от това да изгубят цената си.

" Към момента не е ясно какъв брой мощен е ударът, само че в случай че би трябвало в заводите да бъдат връщани коли и влакове, разноските ще бъдат големи ", разяснява при излизането на новините за Kobe Steel Такеши Ирисава, анализатор в Tachibana Securities. " Има опция компанията да поеме всички разноски по връщането на продуктите, в случай че се стигне до такова, наред с разноските по промяната на части. "

Проблемите в автомобилния бранш

Признанието на Kobe Steel отвори една мъчителна тематика за цяла Япония - сигурността на японските производители. Само седмица преди новините към Kobe Steel производителят на коли Nissan разгласи, че ще върне в заводите си над 1 млн. коли, откакто регулаторните органи в страната стигнаха до заключението, че те са напуснали индустриалната линия, без да има квалифицирани инспектори, които да ревизират качеството им. Nissan към този момент стартира процедура по инспекция на продукцията си. В допълнение към тези проблеми на групата, по неофициална информация компанията може също да е била измежду жертвите на некачествената продукция на Kobe Steel.

През юли пък Honda върна 2.1 млн. автомобила, с цел да смени батерийни датчици, които носят заплаха от пожар. Всички коли са продадени в Съединени американски щати. Година по-рано производителят на въздушни възглавници Takata разгласи, че милиони коли от разнообразни производители са наранени от рискови негови артикули. Струпването на сходни вести естествено заплашва продажбите. В Япония изцяло осъзнават опасността, заради което и Министерството на превоза в страната взима редица ограничения като всеобщи инспекции. Самите компании също работят по въпроса.

" Тези проблеми се появяват прекомерно постоянно ", разяснява пред Bloomberg Кейта Кубота, капиталов управител във фонда Aberdeen Investment KK, основан в Токио. " Не е почтено да се приказва единствено за проблеми в Япония, само че вложителите към този момент са доста по-внимателни, когато влагат парите си в японски компании ", добавя той.

Изпълнителният шеф на Nissan Хирото Саикава съобщи, че са нужни фрапантни ограничения за справяне с казуса и че от управлението са взели решение да прекратят производството на коли в Япония за локалния пазар. Заводите ще преустановят своята активност, до момента в който не бъде обяснен въпросът с неквалифицираните инспектори и пуснатите коли без инспекция на качеството. Според компанията целият развой ще отнеме към две седмици, след което заводите ще възстановят производството. Над 34 хиляди коли ще бъдат реинспектирани, като това ще коства на Nissan към 88 млн. $.

Нищо ново?

Според някои анализатори като Джеспър Кол от фонда WisdomTree Japan неприятните вести в действителност са добър знак, тъй като демонстрират, че японските производители към този момент признават грешките си и търсят тяхното решение. " Не имам вяра, че в този момент има повече проблеми, в сравнение с в миналото е имало. Повече ме плаши американската промишленост, откъдето не идват такива вести ", споделя той.

Не липсват и други оптимисти като Никола Бенес от Board Director Training Institute of Japan: " Японците знаят каква е цената на марката, знаят каква е цената на репутацията. " Според него една от аргументите да има повече сходни вести е закон от 2006 година, който пази от уволняване разкриващите сходни практики вътре в фирмите.

Така или другояче, разноските се натрупат, наред с тях - и ударите по имиджа. Япония не може да си разреши още доста такива, изключително кавги с размерите на Кobe Steel. Те идват в миг, в който качеството на производството в Китай, където работната ръка коства надалеч по-малко, се подвига с бързи темпове. Което е от изключително значение за локалната автомобилна промишленост, където съгласно изследване на JDPower до няколко години междинното качество на колите ще надмине междинното за света. Япония е прекомерно подвластна от автосектора си, с цел да може със успокоение да си разреши значимостта на етикета Made in Japan да залезе необезпокоявана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР