Вицепрезидентът на ЕК Вера ЙоуроваАвтор: obektivno.bgЕвропейската комисия (ЕК) настоява Google

...
Вицепрезидентът на ЕК Вера ЙоуроваАвтор: obektivno.bgЕвропейската комисия (ЕК) настоява Google
Коментари Харесай

ЕК иска търсачката на Google да показва първо статиите на прозападни журналисти

Вицепрезидентът на Европейска комисия Вера Йоурова

Автор: obektivno.bg

Европейската комисия (ЕК) упорства Гугъл и други софтуерни колоси да предизвикват антиправителствени беларуски медии за сметка на тези, на които е позволено да работят свободно в страната, съобщи Financial Times. През последните години Минск забрани десетки проопозиционни издания, обвинявайки ги в подстрекаване към насилствени митинги.

Неназовани беларуски публицисти, които са избягали от страната, се оплакаха на Европейската комисия, че тяхното наличие, критикуващо президента на Беларус Александър Лукашенко, „ не съумява да доближи до целевата публика “.

Те упрекнаха логаритмите, употребявани от търсачките на софтуерните компании, които вземат поради локалното законодателство. В резултат на спазването на локалните закони публикации на медии, които не са неразрешени в Беларус, се появяват по-високо в търсачката на Гугъл от публикациите на тези, които са неразрешени.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия за полезностите и прозрачността, съобщи за Financial Times, че „ битката с дезинформацията и насърчаването на свободата на медиите са двете страни на една и съща монета – и ние желаеме софтуерните колоси да вършат и двете “. Тя също настоя, че западните компании би трябвало да обезпечат видимостта на достоверната информация, каквато дават неразрешените медии.

Според източниците на изданието, Йоурова е изразила угриженост по отношение на Беларус пред представители на Гугъл предишния месец. Технологичната компания призна, че търсенията „ постоянно могат да бъдат по-добри “, само че акцентира, че се стреми да постанова политиките си по безпристрастен метод.

Длъжностни лица в Брюксел също признават, съгласно FT, че нямат пълномощия да постановат репресии на софтуерните компании за това, че не оказват помощ на беларуски дисиденти в заточение.

Йоурова беше измежду високопоставените чиновници на Европейски Съюз, които поддържаха по този начин наречения план Free Media Hub EAST, който през юли разгласи проектите си да отпусне повече от 2,2 милиона евро на „ самостоятелни “ съветски и беларуски медии, работещи от Европейски Съюз. Самият план се управлява от Пражкия център за гражданско общество, финансиран от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Беларус блокира десетки локални медии по време на митингите през 2020–2021 година, когато опозицията в страната оспори резултатите от президентските избори, които Лукашенко завоюва с голяма разлика. Беларуски публични лица настояват, че митингите са били подкрепени от западни страни в опит да смъкват държавното управление.

Минск също по този начин твърди, че голям брой медии са се пробвали да разпалят и даже да координират митингите. Оттогава управляващите в страната одобриха няколко законопроекта, затягащи медийните регулации, в това число подобен, допускащ забрани за задгранични медии.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР