Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на Дондуков 2“ делегация от Унгария,

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на Дондуков 2“ делегация от Унгария,
Коментари Харесай

За българското малцинство в Унгария разговаряха вицепрезидентът и унгарска делегация

Вицепрезидентът Илияна Йотова одобри на „ Дондуков 2 “ делегация от Унгария, която е на посещаване в България във връзка Деня на българо-унгарското другарство – 19 октомври.

В срещата участваха Миклош Шолтес, държавен секретар, отговарящ за църковните и малцинствените въпроси, Данчо Мусев, ръководител на Българското републиканско самоуправление, Симеон Варга, покровител на българското малцинство, Габриела Хаджикостова, зам.-председател на Българското републиканско самоуправление, Текла Харангозо, дипломат на Унгария в България.

Вицепрезидентът благодари за поддръжката от страна на унгарската страна към българската общественост. Гостите срещнаха Йотова с дейностите по построяването на български културно-образователен център в Будапеща и в действително време онлайн й демонстрираха строителството. Расте ползата към проучването на български език освен измежду представителите на българската общественост, а и измежду унгарците, и се търсят учители по български език. Вицепрезидентът прикани за връщане на позициите на българските лекторати в унгарските университети.

Симеон Варга и Данчо Мусев особено благодариха на вицепрезидента Йотова за ангажираността й с българската общественост в Унгария.

На срещата бяха изтъкнати отличните двустранни връзки сред двете страни и дългогодишното другарство сред двата народа. Илияна Йотова благодари за поредната поддръжка на Унгария за приемането на България в Шенген и прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР