Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на работно посещение в Сиатъл,

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на работно посещение в Сиатъл,
Коментари Харесай

Как живее Малка България в Сиатъл

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на работно посещаване в Сиатъл, се срещна с представители на българката общественост в региона. Защо американец свири български песни, и по какъв начин нашите сънародници пазят традициите.


Малка България на другия завършек на света. Тук за 5 хиляди наши сънародници в този момент е домът им. Но оня, същинският, остава там - в родината.

Няколко български организации се грижат за разпространение на изкуството и културата на страната ни тук в Сиатъл. И увличат американците. Майкъл танцува фолклорни танци от дребен. А в този момент управлява българския хор в Сиатъл. Участвал е и на събора в Копривщица.
Майкъл Лаусън: Обичам България, доста се забавлявах когато бяхме там. Бил съм в София, Варна и Пловдив. Обичам да изсвирвам тази музика. Пял съм български песни, мисля, че произношението ми е положително, само че не разбирам доста думите. Здрасти и довиждане. Втори глас, трети глас.
Имат си дребен спектакъл зад граница и Център за просвета и завещание. Казват, че центърът не би съществувал без Елка Русков. В знак на самопризнание, тя получи почетния знак на вицепрезидента. Българката и брачният партньор й идват в Сиатъл преди 25 години като студенти. Почват работа за Майкрософт. И остават.
Елка Русков, съпредседател на Центъра за българска просвета и завещание в Сиатъл: Разпространявам българската просвета зад граница. Това ме свързва по всевъзможен метод с България, с българските обичаи, просвета, с българския език и нашите сънародници тук. И постоянно когато имаме събития ми липсва там
Добре е, че българите пазят традициите си, само че страната ни може да бъде доста по-амбициозна в задачите си, счита вицепрезидентът Илияна Йотова.
Илияна Йотова, вицепрезидент: Аз смятам, че с българите на открито би трябвало да вършим политика дружно за България. Тези хора имат толкоз доста обич към родината, Толкова доста носталгия, толкоз доста предпочитание да вършим нещо дружно, и този капацитет не трябва да се разхвърля. Аз фактически имам вяра в това, че можем да реализираме националното ни единство. Няма значение в коя точка на планетата се намираме. В един световен свят това не е от такова значение. Важното е да имаме своето национално съзнание.
Надя и фамилията й избират Америка преди 14 години.
Надя Кемерова: Разбира се, че ни липсва България. И тук се усещаме добре, само че България постоянно ще бъде в нашите сърца.
Може да е доста надалеч, само че си имат България. И България си има тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР