Вицепрезидентът Илияна Йотова говори при представянето в Тирана на албански

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова говори при представянето в Тирана на албански
Коментари Харесай

Йотова: Важен критерий за членство в ЕС е зачитането на правата на всички етнически общности

Вицепрезидентът Илияна Йотова приказва при представянето в Тирана на албански език книгата на доцент Спас Ташев " Българите в Албания ".

" Един от най-важните критерии за участие в Европейския съюз е зачитането на правата на всички етнически общности. За разлика от друга прилежаща страна, с която имаме съществени проблеми, албанските управляващи са потвърдили, че зачитат правото на другите етнически общности в страната да пазят и отстояват своята еднаквост, да развиват своя език и обичаи. Европейският съюз е права и там, където те не се зачитат, не е Европейски Съюз ", съобщи тя. Представители на дипломатическия корпус в Албания и представители на българското национално малцинство участваха на представянето на книгата в Министерския съвет в Тирана.

От своя страна, доцент Спас Ташев посочи опитите на Република Северна Македония да наложи тезата, че в Албания няма българи.

Представянето на книгата е в навечерието на националното броене на популацията в Албания – първото след признаването на българското национално малцинство през 2017 година. При срещите си на най-високо равнище в албанската столица Илияна Йотова получи уверения, че процесът ще се организира транспарантно и всички етнически общности ще могат свободно да посочат своята еднаквост.

В приветствието си Йотова подчертава върху дългата и комплицирана история на Балканите, геополитическите ползи които постоянно са били огромни. " За страдание, неведнъж непозната воля е предопределяла границите тук и живота на хората. Опитваме се да разбираем тази нелека история на нашите европейски сътрудници ", уточни вицепрезидентът.

" Освен общата ни история, през днешния ден ни сближават и общите планове, общото бъдеще в името на младежите ", съобщи Илияна Йотова и означи, че през 2023 се навършват 110 години дипломатически връзки и 30 години от Договора за другарство и съдействие.

Вицепрезидентът дефинира книгата на доцент Ташев " Българите в Албания " като значим документ, който способства за това да се познаваме.

" Когато хората се познават по-добре между тях, по-лесно вземат решение и проблемите. Книгата е значима за политиците – да си отговорят на доста въпроси, да избегнат доста спорове през днешния ден и в бъдеще. Книгата има огромна значение за паметта на нашите генерации ", акцентира Йотова.

По-рано вицепрезидентът беседва с ректора на университета в Тирана проф. Артан Ходжа. В срещата участваха и професори от български университети и Българската академия на науките, които са част от ръководената от вицепрезидента делегация при визитата й в Албания. Те предложиха съответни планове сред българските и албанските университети и научните среди.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР