Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост в Копривщица на честването на

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост в Копривщица на честването на
Коментари Харесай

Илияна Йотова чества в Копривщица 200 години от рождението на Найден Геров

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше посетител в Копривщица на честването на 200 години от рождението на Найден Геров. " Найден Геров беше от тези богоизбрани персони, които имат способността да виждат в бъдещето. Целия си живот отдаде на работа не за себе си, а за другите към него и след него, с мисъл за културния и икономическия напредък на българите “, уточни в приветствието си Йотова. Тя цитира Георги Константинов, който разказва Геров като " една богато талантлива, културна персона, един създател, делото на който има огромно историческо значение и непресекаемо нравствено великолепие “. Вицепрезидентът открои моменти от впечатляващата биография на Найден Геров – един от първите български поети, белетрист, създател на едни от първите сериозни студии в българската литература, богато научно и публично дело.

Илияна Йотова посочи значимата роля на Геров за отстояването на българския език, за развиването на учебното дело. Тя напомни персоналните мемоари на Найден Геров от 20 юли 1851 година, когато съумява да покаже на гръцкия епископ в Пловдив, че на български език могат да се учат доста и разнообразни дисциплини.

Вицепрезидентът акцентира и епохалния труд на Найден Геров – речника, събиран цели 50 години, със 70 хиляди думи, 25 хиляди фрази, 5 хиляди елементи от национални песни, 16 хиляди пословици и над 2 хиляди имена. Речника Йотова дефинира като писмен монумент на българския език и българското национално творчество.

Вицепрезидентът благодари на жителите на Копривщица, че пазят и предават на поколенията паметта за българските герои. " Неописуемо е възприятието всякога, когато човек стъпи на копривщенската земя, която събира паметта на родината. Земя, която още помни стъпките на борците на национално-освободителното придвижване, на радетелите на българското Възраждане, на хората, които знаеха, че единствено с просвещение, религия и просвета се съхранява българският народ и се гради българската нация “, съобщи Илияна Йотова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР