Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева публикуваха за обществено обсъждане

...
Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева публикуваха за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Нови правила за държавните служители - делово облекло и учтивост

Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева разгласиха за публично разискване план на Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация. Правилата за държание на хората на държавна работа са разказани в 27 члена и контролират както взаимоотношенията им на работното място, по този начин и в персоналния им живот, заяви " Правен свят ".

В претекстовете към плана пък е записано, че задачата на акта е да се разшири " каталогът на правилата за държание на чиновниците ", а измежду главните такива са записани - правда, преданост, почтеност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, честност, конфиденциалност, гласност и бистрота, колегиалност и вежливост.

Според оповестения от Дончев и Захариева план, във взаимоотношенията с жителите, с юридическите лица и с други организации, с изключение на реализиране на активността при съблюдаване на правилата за държание, чиновниците са длъжни да се произнасят в законоустановените периоди по настояванията на жителите и организациите и да им дават цялата нужна информация с оглед отбраната на техните права и ползи, като им демонстрират, че са на тяхно разположение и им отделят нужното време; да осведомят жителите по отношение на опциите за обжалване в случаи на позволени от администрацията нарушавания или отвод за осъществяване на административна услуга; да опазват и да не разкриват отвън открития ред информация, представляваща персонални данни или комерсиална загадка на лицата, станали им известни при или във връзка осъществяване на служебните отговорности.

Служителите в държавната администрация, също така, би трябвало да съблюдават деловия тип в облеклото, подобаващ на служебното им състояние и на институцията, която съставляват, както и да не оказват какъвто и да било тормоз върху свои сътрудници или подчинени, бил той от душевен, физически, полов и " всевъзможен различен темперамент ". Служителите, които са станали очевидци на неетично или рисково държание, на принуждение, нечовешко или обидно отношение към което и да е лице от страна на различен чиновник, ще са длъжни да рапортуват на непосредствения си началник.

В персоналния си живот служещите в държавната администрация нямат право да се държат по метод, който е несъответстващ със закона или със самия Кодекс, както и да се стремят " да заобикалят в държанието си конфликтни обстановки, а при възникването им да целят да ги преустановят, като запазят успокоение и управляват държанието си ".

При неспазването на някой от посочените в Кодекса правила за държание, съответният чиновник ще би трябвало да понесе дисциплинарна отговорност.

Срокът за публично разискване на плана е до 4 октомври. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР