Вицепремиерът Валери Симеонов обяви война на големите производители на спиртни

...
Вицепремиерът Валери Симеонов обяви война на големите производители на спиртни
Коментари Харесай

Симеонов се зае с домашната ракията

Вицепремиерът Валери Симеонов разгласи война на огромните производители на спиртни питиета и даде обещание законодателни промени, които да ги задължат да изписват % на зърнения етанол, употребен при производството на ракия. Заявката беше дадена след среща с представители на националното съдружие " Българска домашна ракия ", които се оплакаха, че огромните производители ги нападат с обвинявания за произвеждане на незаконен алкохол.

Другият проблем, подложен от сдружението, е обвързван с нелоялната конкуренция на казанджийниците, в които не се заплаща данък за създаденото количество ракия. По неофициална информация техният брой у нас е сред 3000 и 6000, а записаните казанджийници са едвам 1500. Етикетът на всяка бутилка фабрично създадена ракия би трябвало да съдържа информация за % на инвестиции зърнен етанол - тип алкохол, който се употребява при производството на ракия. Тази мярка предлага вицепремиерът Валери Симеонов като отговор на офанзивите на огромните производители против производителите на домашна ракия: " В огромните спиртоварни не се създава ракия в този тип, в който всички си фантазираме, че се прави - от грозде, от кайсии, от праскови и сливи. Всъщност се прави и от зърнен етанол.

Той не е нездравословен за здравето, само че той по никакъв метод не кореспондира и не подхожда на визията на потребителя за българска ракия ", сподели Симеонов. Към момента законът разрешава наличието на зърнен етанол в ракията да стига до 60 %, само че няма условие точният % да бъде посочен върху етикета на бутилката. Друг проблем е продажбата на този етанол на незаконните казанджийници. " Въпросният зърнен етанол се продава на противозаконните казани в много огромни количества. Има случаи от такива противозаконни казани, които употребяват до три тона. Смятайте каква продукция се прави, с цел да могат да смъкват цената. Те също конкурират законните производители ", добави той.Валери Симеонов сложи като проблем и българското условие за заплащане на налог върху създадено количество алкохол, без да се регистрира градусът на напитката, както е по европейските условия. Той даде обещание да направи нужните законови промени и те да влязат в действие до идната годишна продукция плодове, от които се създава ракия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР