Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и

...
Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и
Коментари Харесай

Опасност от бедствия, гражданите да следят прогнозите

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов подреди да се сътвори организация поради метеорологичната прогноза за предстоящи значителни превалявания, оповестиха от пресцентъра на екоминистерството. Министърът издаде заповед за активиране на оперативните звена към Басейновите дирекции, смяна в графика на язовири и информиране на всички способени органи.

През идващото денонощие под въздействие на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се сътвори интензивна валежна конюнктура. На места в Западна и Южна България и Предбалкана количествата превалявания ще доближат до 30-50 mm, локално в Родопската област и Ихтиманска Средна гора - към 80-100 mm. Подробна метеорологична прогноза е оповестена на уеб страницата на министерството, както и на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според прогнозите, рискът от наводнения, свлачища и други бедствия е огромен.

От екоминистерството предлагат на жителите да имат поради прогнозите на синоптиците за вероятни рискови феномени на следващия ден и през идващите два почивни дни.

За петък червен код за значителни превалявания и гръмотевични стихии е разгласен в Смолянска област. Оранжев код - за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково. Жълт код е публикуван за Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол. Предупреждението е за значителни превалявания и гръмотевични стихии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР