Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров вчера

...
Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров вчера
Коментари Харесай

Берлин не е съгласен София да поставя нови условия на Скопие

Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров през вчерашния ден имаше няколко срещи с представители на Европейски Съюз - за първи път от назначението му на тази служба. Ръководителят на европейската интеграция на Македония се срещна с немския си сътрудник Михаел Рот, чиято страна е ротационен ръководител на Европейския съюз до края на тази година, написа македонското издание „ Слободен щемпел “, представено от организация " Фокус ".
Димитров и Рот разискаха приемането на рамката за договаряния на Европейски Съюз за Северна Македония и вероятността за провеждането на първата междуправителствена конференция през декември, което е заявената цел на немското председателство.
Рот удостовери, че Берлин остава зает с постигането на задачата. Той засегна и българската обсада на Северна Македония поради езика и историята на югозападните ни съседи. Миналата седмица няколко медии разгласиха документ от София, изпратен до страните членки, търсещи отстъпки от Северна Македония по идентичността и исторически въпроси.
За немския министър страните членки на Европейски Съюз не би трябвало да вкарват нови условия и критерии.
„ И най-после, след дълго време успяхме да реализираме прогрес със Северна Македония в Европа, немското председателство деликатно следи протичащото се в Западните Балкани. Освен това желаеме да забележим ангажираността на Европейски Съюз към Западните Балкани, Западните Балкани би трябвало да могат да разчитат на нас “, сподели Рот пред организация МИА. 
Той акцентира, че е реализиран забележителен прогрес по време на хърватското председателство през март, когато страните членки, след няколко забавяния, най-сетне се съгласиха да дадат зелена светлина за започване на договаряния с Албания и Северна Македония и че задачата на Германия е да организира първата междуправителствена конференция през декември тази година. 
„ Виждаме себе си като почтени медиатори за създаване на постоянни мостове за всички и разискване на въпроси с нашите български сътрудници, тъй като би трябвало да работим върху това, за което сме се договорили дружно, не би трябвало да вкарваме спомагателни критерии и условия, които не попадат в заключенията на Съвета “, сподели министър Рот.
Германия приканва всички да работят „ в градивен дух “. „ Западните Балкани не са нашият заден двор, а нашият вътрешен двор и е в полза на всички държави-членки, изключително тези, които са техни близки съседи, да дадат европейска вероятност, с цел да трансфорат района в място на мир, непоклатимост и помиряване “, уточни още немският министър за Европа.
Вчера Димитров се срещна и с еврокомисаря по разширението Оливер Вархели, с който също разиска рамката за договаряния, както и нужните промени по пътя на Европейски Съюз, за които Комисията желае ускорение от страна на Скопие. 
От кабинета на еврокомисаря Вархели обясниха в резюме пред МИА, че са разискали „ идващите стъпки към зелената светлина за договаряния за присъединение “, което значи рамка за договаряния.
„ Комисарят и вицепремиерът разискаха също нуждата от ускорение на промените, както даде обещание новото държавно управление “, обявиха от кабинета на комисаря.
Вархели и Димитров разискаха и икономическата помощ на Европейската комисия за справяне с последствията от пандемията. 
„ Въз основа на финансовото съглашение, подписано в края на предходната седмица, ще дойде сума от 40 милиона евро директна бюджетна поддръжка, а тези дни транш от макрофинансовия пакет в размер на 80 милиона евро “, сподели Димитров. 
 43-о място за България от 163 страни по качество на живот 43-о място за България от 163 страни по качество на живот
България е на 43-о място от 163 страни в света в новото годишно издание на авторитетна ранглиста, която мери обществения прогрес и кач...
Вицепремиерът беше „ в детайли осведомен “ от Европейската комисия за оповестения Икономически и капиталов проект, който би трябвало да бъде разгласен при започване на идващия месец. 
„ Ще би трябвало да проявим самообладание, тъй като процесът на съвещания към момента продължава, ще бъде разгласен някъде при започване на октомври, само че явно имаме огромни шансове за инфраструктурна връзка, за зелена стратегия, за икономическо развиване на нашата татковина и района “, сподели той.
Накрая Димитров се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, отговарящ за „ популяризирането на европейския метод на живот “, т.е. миграцията.
На срещата, както беше оповестено от кабинета на вицепремиера, беше разисквано смисъла на задачата на Frontex „ в тези моменти, когато въпросът за миграцията още веднъж се актуализира “.
Схинас изрази мощна поддръжка за процеса на европейска интеграция на Северна Македония, както и подготвеност за поддръжка от своя екип в областите от неговата подготвеност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР