Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич

...
Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич
Коментари Харесай

Скопие: Промените в конституцията може да се извършат до ноември

Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич счита, че смяната в конституцията на страната може да бъде осъществена в нужния период, до ноември, предава Българска телеграфна агенция. По думите му до края на месеца текстовете би трябвало да бъдат готови от работната група, както и да бъде осъществено публичното им разискване. 

Парламентът е този, който взема решение динамичността на този развой, само че считам, че той би трябвало да стартира преди летните месеци, уточни Маричич.

Процедурата включва гласоподаване в Народното събрание на нуждата от конституционни промени с болшинство от две трети, разискване на конституционните промени и гласуването им, още веднъж с болшинство от две трети.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и през днешния ден повтори пред медиите, че позицията на партията не се е трансформирала и депутатите й няма да гласоподават конституционни промени „ в този парламент и при тези условия под български диктат ”.

Пред публицисти Маричич уточни, че при разискването на конституционните промени работната група има ангажимент да се придържа към преговорната рамка, в която е записано, че в главния закон на страната би трябвало да бъдат вписани българите в Република Северна Македония, а за останалите претенции за смяна в конституцията „ ще има време ”.

ВМРО-ДПМНЕ не номинира собствен представител в работната група за конституционните промени, управлявана от някогашния арбитър от съда в Страсбург Маргарита Цаца-Николовска, която на следващия ден ще организира идващото си съвещание. Текстовете, които работната група ще приготви, ще бъдат показани на държавното управление на Северна Македония, което е вносител на конституционните промени в Народното събрание на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР