Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите взе участие в

...
Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите взе участие в
Коментари Харесай

Асен Василев участва в редовното заседание на Съвета ЕКОФИН в Люксембург

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите взе присъединяване в състоялото се през днешния ден постоянно съвещание на Съвета по стопански и финансови въпроси на Европейски Съюз (ЕКОФИН) в Люксембург. Финансовите министри разискаха използването на световното минимално равнище на данъчно облагане за мултинационалните групи, икономическите и финансови последствия от войната в Украйна, вероятен нов пакет от наказания против Русия, подготовката на идните срещи на Г-20 и на МВФ. Приети бяха изводи за укрепването на икономическата автономност на Европейски Съюз и измененията в политиката на развиване.

„ Войната против Украйна има извънредно отрицателни стопански и финансови резултати. Изправени сме пред възходящи разноски в областта на защитата, за посрещане на бежанците и в това време пред наказания и проблеми, подбудени от военните дейности. Необходим ни е общ европейски метод и решения на проблемите “, съобщи вицепремиерът и финансов министър в своето изявление. Той означи, че България поддържа глобите против Москва и упорства да се следят и проучват всички последствия от тях. Българската банкова система не е изложена на риск от финансовите наказания, доколкото тя има лимитирани връзки с съветската банкова система, добави министър Василев.

В съвещанието на министрите посредством видеовръзка присъединяване взе и украинският финансов министър Серхий Марченко. 

„ България поддържа плана на Директива, с която се вкарва минимално равнище на данъчно облагане за мултинационални групи в Европейски Съюз “, акцентира в изявлението си по тематиката министър. Минималният предел на данъчно облагане за огромните компании се предлага да се вкара след решение на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2021 година и има за цел да откри по-справедливо данъчно облагане в световен мащаб.

Финансовите министри дискутираха и присъединяване на Европейски Съюз в идните срещи на Г-20 и МВФ. Сред настоящите тематики от дневния ред на тези срещи са високите цени на горивата, възобновяване на снабдителните мрежи, които бяха нарушени от пандемията, битката с инфлацията и климатичните промени, оповестиха от Министерството на финансите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР