Вицепремиерът на Украйна обвини Международния комитет на Червения кръст (МКЧК),

...
Вицепремиерът на Украйна обвини Международния комитет на Червения кръст (МКЧК),
Коментари Харесай

Украйна обвини Червения кръст, че "работи за врага"

Вицепремиерът на Украйна упрекна Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), че " работи за врага ", откакто се твърди, че е оказал помощ за евакуацията на поданици от град Мариупол в Русия. Тя загатна, че интернационалната организация за помощ се интересува повече от съветските пари, в сравнение с от поддръжката на украинската идея.

 

Обвиненията бяха отправени от Ирина Верешчук, която е най-високопоставеният парламентарист в Украйна, отговарящ за филантропичните въпроси. Тя повтори изказванията на Киев, че Москва принудително отвлича украинци от Мариупол - пристанищния град, в който се водят едни от най-тежките боеве от началото на едномесечната съветска офанзива против Украйна. Тя твърди, че Международният комитет на Червения кръст е оказал помощ за тези евакуации.

" Украйна в никакъв случай не се е съгласявала на филантропичен кулоар от Мариупол към Русия. Това е явно. Те са окупатори. Те са врагове. Не са миротворци. Червеният кръст нямаше право да оказва помощ за евакуацията на хората там ", сподели тя в изявление за украинския вестник " Страна ".

 

 

МКЧК отхвърля да е взел участие в насилствени евакуации в Украйна или където и да било другаде по света и акцентира, че като неутрална филантропична организация задачата му е да оказва помощ, а не да заема едната или другата страна в спора.

 

 

Тя съобщи, че е помогнала за евакуацията на хора от град Суми в западна посока, само че добави, че способността ѝ да оказва помощ на хората в Украйна е наранена от продължаващата некадърност на воюващите страни да подсигуряват безвредното прекосяване на филантропични конвои.

Верешчук твърди, че в прорез с задачата си МКЧК " де факто е работил на страната на врага " и че е бил финансово стимулиран да го прави. " Парите не миришат " - означи тя, употребявайки думите, които римският император Веспасиан споделил на сина си, с цел да изясни за какво облагането даже на урината е добра политика.

 

" Това не е мое съмнение - знам го сигурно. Никой не е крил, че Червеният кръст получава дарения от Русия ", прибавя Верешчук.

 

 

 

Международният комитет на Червения кръст получава финансиране посредством доброволни дарения, като над 80% от тях идват от страни донори, които са страни по Женевските конвенции. Организацията декларира, че " приема средства единствено от тези, които почитат независимостта и безпристрастността на дейностите на МКЧК " Критиците настояват, че това е основна външнополитическа институция на страната хазаин, Швейцария, за която мъчно може да се каже, че е на страната на Русия в украинската рецесия.

 

 

Верешчук съобщи, че МКЧК се е " дискредитирал " в очите на Киев до степен, изискваща институционална смяна. Според нея организацията се е оказала " беззъба " и " безсилна " в Украйна. Тя даде да се разбере, че рецензиите ѝ не се отнасят до Украинското сдружение на Червения кръст, което, както призна, " е почнало да изпитва ненавист " на фона на офанзивите на Киев против Международния комитет на Червения кръст.

По-рано украинското държавно управление изиска от МКЧК да не открива офис в Ростов на Дон, най-големия съветски град на източната граница на Украйна, в отговор на притока на бежанци. Киев твърди, че сходен ход ще " узакони " съветските " отвличания " на украинци - т. е. евакуации, за които Киев не е дал позволение.

 

 

Москва отхвърля да е принуждавала украинците да бягат от военните дейности на нейна територия и упреква Киев, че се пробва да употребява личните си цивилни жители като жив щит.

Международният комитет на Червения кръст още веднъж акцентира, че неговият приоритет е " да доближи до жертвите на въоръжени спорове, където и да се намират, с цел да им помогне ".

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР