Вицепремиерът Калина Константинова бе изслушана днес в пленарната зала заради

...
Вицепремиерът Калина Константинова бе изслушана днес в пленарната зала заради
Коментари Харесай

Константинова се извини на бежанците: Базата в Елхово ще бъде затворена, остава тази в Сарафово -

Вицепремиерът Калина Константинова бе изслушана през днешния ден в пленарната зала поради напрежението, което породи с местенето на украинските бежанци от черноморските хотели и острото й видеообръщение към настанените там.

“Искам да се извиня на украинските бежанци, които съм засегнала с думите си. Уверявам ги, че това не ми е било цел ", съобщи Константинова.

В буферния център в Елхово има 568 украински бежанци. В рамките на 24 часа всички те ще бъдат преместени. Утре или вдругиден базата в Елхово ще бъде затворена, а оттук насетне ще бъде употребен буферният център в Сарафово, където има 240 свободни места от 500, уточни тя.

Изслушването на вицепремиера не по искане на ГЕРБ поискаха заради решението бежанците, които нямат заслон и тярбва да изоставен хотелите до 31 май да бъдат

" В спешна обстановка решенията постоянно са сложни, а когато става дума за човешки животи, те са тежки. Наложи се да се обърнем към разпределението на хора в буферните центрове. Това е краткотраен заслон, който се прави, до момента в който се вземат поради потребностите на всеки един емигрант и е всеобща европейска процедура ", сподели през днешния ден Константинова.

Тя даде и настояща статистика за ситуиацията:

" Около 3200 души са сега настанени в държавните бази за бежанци. 12 000 са в хотелите. Предвид, че през вчерашния ден е станала отрегистрацията, е допустимо тази цифра да е друга. Днес задачата е изпълнена и невъзможното е към този момент направено. Предизвикателствата в идващите дни ще са по-малко и ще можем по-спокойно да работим в тези групи. "

ГЕРБ подвигнаха листове с надписи " Оставка! "

В началото на чуването на Константинова парламентарната група на ГЕРБ подвигна листове с надпис " Оставка! ".



Снимка: OFFNews/Йорданка Веселинова

" Моля ви сътрудници, разбрахме посланието, не сме на футболен мач ", обърна се към групата на ГЕРБ зам.-председателят на Народно събрание Мирослав Иванов.

Константинова съобщи, че отхвърля да получава уроци от ГЕРБ по човечност, като посочи, че бежанците, които са били в тези буферни центрове по времето на ръководството в ГЕРБ, са живели в далеч по-лоши условия. " Справихме се с предизвикателство, което България в никакъв случай не е срещнала ", сподели вицепремиерът. 

Лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че е сюрпризирана по какъв начин Константинова още веднъж е  " намесила ГЕРБ " в неналичието на справяне с провокациите. " Това дали има връзка с това, че сте някогашен консултант в кабинета на Румяна Бъчварова? " (бел.ред. - някогашен вътрешен министър на ГЕРБ), попита тя Константинова. 

Тя поиска от вицепремиера да изясни какво ще се случи с почивките на държавните чиновници в държавните бази, където се чака да бъдат настанени украинските бежанци. " Държавните чиновници се надявам, че ще намерят в сърцето си съпричастност, тъй че да можем да се погрижим за хората ", отвърна ѝ Константинова. 

Елисавета Белобрадова от " Демократична България " сподели, че схваща какъв брой невиждана е обстановката, само че огорчението от това по какъв начин тя се развива не може да бъде ориентирано към майки и деца. " Радвам се, че се извинихте ", сподели тя на вицепремиера. 

Какво стана с 150-те милиона евро за бежанците? 

Калина Константинова изясни, че от близо 150-те милиона евро, отпуснати ни от Европейски Съюз за помощ на украинските бежанци, 52 милиона са били платени на хотелиерите.

" Миналият петък 12 милиона бяха заделени към БЧК, към регионални управи за буферни зони и за поддръжка на НПО-тата, които работят на терен, за прът центъра, който се поддържа от 2 месеца на 4 езика. Тези пари още не са изхарчени ", сподели тя. 

Пак междинен пръст от Ицо Хазарта

Междувременно Десислава Атанасова излезе на трибуната, възмутена от държанието на депутата от Политическа партия Христо Петров - Ицо Хазарта. Атанасова показа, че Хазарта е посочил междинен пръст на народен представител от групата на ГЕРБ, след което е напуснал пленарната зала. " Моля да му напомните че не сме в механа, където той пее постоянно ", сподели тя. 

Предишният път, когато Хазарта се изяви по сходен метод, беше когато сподели междинен пръст на водача на " Възраждане " Костадин Костадинова.

Атанасова желае да му бъде наложено наказване - неодобрение - сходно на това, наложено на Искрен Митев и Костадинов поради вчерашния им конфликт.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР